Regulátoři brzdí Kellnerův životní obchod

Adam Junek
30. 12. 2007 10:30
Původně mělo spojení PPF a Generali už být hotovo

Praha - Dostat všechna povolení regulačních a antimonopolních úřadů pro obchod desetiletí není žádná hračka. Své o tom ví i nejbohatší Čech Petr Kellner a jeho finanční skupina PPF Group.

Ta již v dubnu uzavřela dohodu s italským pojišťovacím obrem Generali o propojení svých pojišťoven a středo- a východoevrospkých aktivit Italů. Dodnes však nemá všechna potřebná povolení, aby transakce v hodnotě desítek miliard korun mohla proběhnout.

Vytvoření společného podniku, v němž klenotem bude Česká pojišťovna ze stáje PPF a kde bude mít Generali nadpoloviční podíl, zatím dostalo souhlas Evropské komise.

Velká část schvalování obchodu, který přinese do "Kellnerovy kasy" 1,1 miliardy eur a vytvoří firmu v hodnotě 5,1 milardy eur, je tak za oběma partnery.

ČTĚTE VÍCE:
Brusel posvětil Kelnnerův životní obchod

Vyhráno však nemají. Propojení musí posvětit antimonopolní úřady zemí, které do Evropské unie nepatří. "Nemáme informace, že by byl někde problém. Schvalování jen vyžaduje čas," uvedl Jiří Hájek, mluvčí PPF.

A ani všecka posvěcení ze strany hlídačů volné soutěže nestačí.

Přitakání pro transakci je třeba ještě od úřadů, které dohlížejí na pojistný trh v jednotlivých zemích, kde se aktivity obou partnerů propojují. Svůj souhlas tak musí udělit například ještě i Česká národní banka.

"Předpokládáme, že všechna potřebná povolení získáme v prvních měsících roku 2008," sdělil Hájek.

Původně Kellnerova skupina plánovala, že vše bude koncem roku hotovo. Už o prázdninách ale přehodnotila své přesvědčení a termín posunula.

Kolem Petra Kellnera a jeho firem bylo letos ostatně velmi živo.

Nejdříve na sebe upozornil prudkým skokem po žebříčku Forbes. V prestižním seznamu nejbohatších lidí světa se objevil Kellner podruhé a podle odhadů se mu za rok majetek zdvojnásobil na šest miliard dolarů a český Bill Gates se najednou posunul těsně za první stovku světových boháčů.

Miliardář Petr Kellner, vládce skupiny PPF
Miliardář Petr Kellner, vládce skupiny PPF | Foto: Forbes/PPF
Kellner stoupá ve Forbesu, má víc než ruský oligarcha

A pak už se naplno rozjely spekulace kolem prodeje České pojišťovny.

Když se konečně spekulace potvrdily, výprodej jakoby neměl konce. Nejdřív se ukázalo, že ještě před spojením s Generali pojišťovna rozprodává své budovy a dnes už bezmála žádnou nevlastní.

SOUVISLOSTI:
Česká pojišťovna je na prodej, zájemců je hned několik
Česká pojišťovna se zbavuje budov, nakupuje i Kellner

A pak se objevily zprávy o prodeji další stěžejní firmy Kellnerova impéria Home Credit.

Společnost nakonec přiznala, že jedná o podobném obchodě jako s Generali. Tentokrát chce propojit svou ruskou větev Home Creditu s tamní Nomos Bank. Detaily obchodu ale nadále nejsou známé.

Takhle italská Generali oznámila spojení s PPF
Takhle italská Generali oznámila spojení s PPF | Foto: Aktuálně.cz
Kellner prodá pojišťovnu a míří do Generali

Překvapení pak přichystal jinak tajemný a nepřístupný miliardář tím, že poskytl dvěma českým médiím po rocích mlčení rozhovor.

Ne že by se v nich nějak odkryl, ale přesto alespoň veřejnost dostala příležitost mu nahlédnout pod pokličku a nepovažovat jej jen za imaginární "paní Colombovou".

VÍCE ČTĚTE:
Kellner spojuje Home Credit s ruskou bankou
Miliardář: V Rusku budeme nejhůř desátí

Slyšet pak bylo letos výrazně i o společnosti, která spravuje Kellnerovy miliardy a přezdívá se jí Kellnerovi bankéři PPF Investments.

Ta například získala zcela poslední balík pohledávek z končící České konsolidační agentury, která pro stát po léta spravovala špatné pohledávky vyvedené z bank kvůli očištění bankovního sektoru.

Také se objevila opět v kauze kolem ústecké potravinářské firmy Setuza, jejíž historie byla dlouhodobě spjata s kontroverzním uprchlým podnikatelem Tomášem Pitrem.

Nejdříve do ní na jaře kapitálově vstoupila PPFI a stala se partnerem Via Chem Group. Nedávno však svou misi v Setuze ukončila.

KELLNEROVI BANKÉŘI:
Poslední balík z ČKA spolkne Kellnerovo impérium
Kellnerovi bankéři opouštějí Setuzu

Mezitím jí pomohla vyváznout z exekuce, kterou na ni poslala vláda kvůli sporné miliardové pohledávce. Setuza se nakonec za 1,1 miliardy korun vykoupila.

 

Právě se děje

Další zprávy