Česko je první v Evropě. V krádežích

djl
3. 12. 2007 11:15
Letos se v obchodech ukradlo zboží za 8,5 miliard korun
Foto: AHOLD Retail Slovakia

Praha - Česká republika se spolu s pobaltskými státy zařadila mezi země, kde se nejvíce krade. Vyplývá to z výzkumu, který provedla ve dvaadvaceti evropských zemích společnost Centre for Retail Research.

Zatímco v průměru letos činily ztráty 1,26 procenta obratu, v ČR tomu bylo 1,42 procenta. Meziročně se evropský průměr zvýšil o dvě desetiny a český o jednu desetinu.

Větší škody způsobí zloději jen v pobaltských zemích. Naopak nejlépe z průzkumu vyšlo Rakousko a Švýcarsko. V obou zemích ztráty činí asi 0,95 procenta.

Škody jdou do miliard dolarů

Ve dvaadvaceti sledovaných zemích dosahují škody způsobené krádežemi bezmála 40 miliard dolarů (712 miliard korun). V samotné České republice se pak ztratilo zboží za 490 milionů dolarů (8,5 miliard korun). Ve střední Evropě se škody pohybují okolo tří miliard dolarů.

Krádeže činí asi 43 % celkových ztrát v tuzemských obchodech. Zbylý podíl připadá na ztráty při manipulaci se zbožím a při jeho přepravě. Určité procento ztrát rovněž připadá na krádeže provedené zaměstnanci.

Právě teď před Vánoci začíná oblíbený čas zlodějů, protože v přeplněných nákupních centrech se krádeže provádějí nejlépe.

"Nejvíce krádeží zaznamenáváme vždy před vánočními a velikonočními svátky, kdy máme problémy i s nájezdy organizovaných gangů zlodějů," uvedl pro server FinančníNoviny.cz Libor Kytýr, mluvčí společnosti Ahold.

ČTĚTE VÍCE:

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy