Potravináři zakázali dětskou výživu, obsahu pesticidy

Redakce EKO
30. 11. 2007 10:55
Jde o přesnídávky společnosti Linea Nivnice
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před nákupem dětských přesnídávek od společnosti Linea Nivnice.

Kontrola v této dětské výživě opakovaně zjistila nadlimitní množství pesticidů.

Přesnídávky byly vyrobeny z jahodové dřeně od španělské firmy Conservas Mira S.A., která už obsahovala pesticidy, ale v množství, které předpisy povolují. "Pro výrobu dětských výživ však platí přísnější normy a pro některé pesticidy jsou maximální limity mnohonásobně nižší, než je to u jahodové dřeně," vysvětlila mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Jde konkrétně o tři následující výrobky:

HELLO ovocná přesnídávka s jahodami s datem výroby 28. února 2007 a datem minimální trvanlivosti 28. srpna 2008 (balení 190g)
TESCO ovocná přesnídávka s jahodami s datem výroby 28. února 2007 a datem minimální trvanlivosti 28. srpna 2008 (balení 190g)
TESCO ovocná přesnídávka s jahodami s datem výroby 27. března 2007 a datem minimální trvanlivosti 27. září 2008 (balení 190g)

Inspekce proto zakázala další prodej přesnídávek a nařídila, aby výrobce stáhl a zlikvidoval zásilky, které již poslal do obchodů.

Společnost se omluvila a přislíbila závadné výrobky neprodleně vyměnit.

Inspektoři zároveň uklidňují rodiče, kteří již mohou mít výživu doma, že nebezpečí není vysoké. "Zdravotní riziko hrozí pouze při dlouhodobé konzumaci většího množství těchto přesnídávek za den," píše se na stránkách SZPI.

 

Právě se děje

Další zprávy