Ústavní soud: Miliardy dluhů zatím Čepro platit nemusí

ina, sim
30. 11. 2007 10:50
Jde o kauzu, jejíž nitky vedou ke Krejčířovi
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Ústavní soud podržel státní podnik Čepro.

Rozhodl, že strategický podnik, který skladuje státní rezervy pohonných hmot, nemusí platit věřiteli přes 2,6 miliardy korun.

Čepro se kvůli obrovskému dluhu dostalo do vážných problémů. Nyní ústavní soudci řekli, že se musí znovu před soudem řešit, zda vůbec byl dluh po státní firmě vymáhán oprávněně. Věc postoupili Městskému soudu v Brně.

Celá kauza propukla na jaře 2004, kdy Čepro zažalovala společnost Venturon Investment a požadovala vyplacení 2,6 miliardy korun. Čepro nezaplatilo a firma se obrátila na soud, který státní podnik za nejasných okolností prohrál.

Zástupci Čepra se totiž vůbec nedostavili k soudnímu líčení - později argumentovali, že se kdesi v podniku ztratily obsílky od soudu.

Infobox
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Infobox

Čepro tak spor prohrálo bez boje. Do dnešního dne tedy pohledávka nebyla soudně zrušená. Ústavní soud nicméně uvěřil teorii, že někdo obsílky záměrně schovával a přiznal Čepru, že nedostalo možnost bránit se. Soudce zpravodaj František Duchoň dnes uvedl, že v procesu bylo porušeno právo Čepra na soudní ochranu.

Autorství celého unikátního podvodu policie připisuje uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi, který operaci se ztracenými obsílkami vymyslel a financoval tak, aby mohl z Čepra vysát miliardy.

Jeho komplice v Čepru policie dodnes nevypátrala. Nad to za podivných okolností zemřel klíčový svědek v celé kauze - někdejší manažer Milan Pelcl, který měl detailní informace o machinacích v této státem ovládané společnosti.

Jediným potrestaným byl doručovatel v Čepru, který přišel o práci. A rovněž pracovnice podatelny Ivana Skopcová, která obsílky od soudu měla prokazatelně jako poslední v ruce. Krejčíř využil její tehdejší tíživé životní situace a podle policie ji přiměl, aby obálky "ztratila". 

 

Právě se děje

Další zprávy