Potravináři mají plán, jak regulovat markety

Petr Havel (spolupracovník redakce)
21. 11. 2007 17:30
Jistou podporu mají i z resortu zemědělství
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha Sankce až do výše deseti milionů korun nebo deseti procent z obratu při zneužití "významné tržní síly" by měly hrozit obchodním řetězcům, pokud se v parlamentu ujme novela zákona o ochraně hospodářské soutěže připravená Potravinářskou komorou.

Komora přitom nechce operovat pojmem "regulace řetězců". Podle své mluvčí Dany Večeřové se potravináři pouze "snaží narovnat v českém prostředí - značně pokřiveném vztahy mezi odběrateli a dodavateli způsobem, který ochrání hospodářskou soutěž jako takovou, ale především dodavatele a spotřebitele". A mají v tom i zatím opatrnou podporu ministerstva zemědělství.

Napiště si etický kodex

Novela zákona by měla mimo jiné zamezit uplatňování rozdílných podmínek vůči jednotlivým dodavatelům, vynucování si jednostranně výhodných smluv nebo nepřiměřených podmínek v neprospěch dodavatele.

Obchodníci by byli podle návrhu povinni připravit svůj vlastní etický kodex obsahující pravidla poctivého obchodního styku vůči dodavatelům. Jeho dodržování bude kontrolováno Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, který by zároveň mohl udělovat výše zmíněné sankce.

"Opatření nově navrhovaného zákona se budou týkat odběratelů, jejichž čistý obrat přesáhne dvě miliardy korun, a to včetně jejich dceřiných společností," uvedla Večeřová.

Obchodníci přitom s principem etického kodexu souhlasí, ne však s jeho vymahatelností formou zákona. "To by byl problém," říká viceprezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. "Přestože nemáme důvod nedůvěřovat antimonopolnímu úřadu, museli bychom si nejdříve vyjasnit, jaké porušení kodexu a jakým způsobem bude kontrolováno," konstatuje Juračka.

To by šlo, míní Gandalovič

Potravinářská novela má přitom zřejmě šanci na přijetí. "Je to určitě zajímavá myšlenka a zajisté posun od původních návrhů, které prakticky znamenaly regulaci a mohly způsobit nezamýšlené negativní efekty pro samotné dodavatele i spotřebitele," uvedl dnes ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Ten dosud princip zákonné regulace chování řetězců odmítal.

Obdobně to vidí i předseda zemědělského výboru parlamentu Jiří Papež. "Vymahatelnost etického kodexu ze zákona je skutečně sporné, na druhou stranu rozumím snaze potravinářské komory o to, aby dodržování kodexu bylo vymahatelné. Jinak by to byl vlastně jen cár papíru," říká Papež.

 

Právě se děje

Další zprávy