Nájmy už nerostou, dokonce se platí i míň

Hana Vorlíčková
21. 11. 2007 12:54
Rozbíhá se trend výstavby nájemních domů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tržní nájemné v Česku stagnuje, někde dokonce mírně klesá. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří.

Největší propad tržního nájemného zaznamenaly starší panelové domy v Praze, kde místy kleslo až o deset procent. "Je to logické. Na pražských sídlištích byla bublina nejmarkantnější," říká Ivan Žikeš, majitel realitní kanceláře Recom. 

Poptávka po nájmu panelových bytů na sídlištích klesá. Hlavním důvodem je ohromný boom hypoték, který nastal v uplynulých letech. Díky nízkým úrokovým sazbám totiž splátky úvěru vycházely často levněji, než tržní nájemné v pražském bytě.

Starší panelový třípokojový byt v Praze se nyní nejčastěji pronajímá od 11 do 18 tisíc korun měsíčně. Loni v létě to přitom bylo podle údajů Asociace realitních kanceláří 13 až 18 tisíc korun.

Ostrava jde proti proudu

Neregulované nájemné za panelové byty ale stagnuje, či mírně padá i v ostatních městech. "Loni v létě bylo možné v Karlových Varech sehnat třípokojový byt za pět až sedm tisíc za měsíc, letos to je pět až šest tisíc," říká Žikeš. Nájemné stagnovalo, případně mírně klesalo i v Hradci Králové, Plzni, Liberci, nebo ve Zlíně.

Mírný vzestup naopak zaznamenala Ostrava. Loni v létě se zde podle údajů Asociace realitních kanceláří pronajímal starší panelový třípokojový byt za pět až 6,5 tisíce korun za měsíc. Letos to je nejčastěji pět až sedm tisíc korun. Ostrava ale v posledních dvou letech zažívá výrazný hospodářský růst.

Ačkoli poptávka po sídlištních nájmech klesá, bankéři i developeři tvrdí, že se v Česku pomalu otevírá prostor, který by po ekonomické stránce dovoloval výstavbu nájemních domů.

"Jak rychle se situace začne měnit, je ale otázkou. Pro developery je stále finančně zajímavější byt postavit a prodat, nikoli pronajmout," říká Novotný.

Začíná výstavba nájemních domů

Pokud se zatím někdo z investorů nájemnímu bydlení věnoval, stavěl domy pro TOP Class. Byty, které byly perfektně vybaveny s nadstandardními službami, jako například celodenní ostrahou, recepcí, fitness, soukromým bazénem, úklidem, hlídáním dětí a podobně, se pronajímaly za cenu často kolem 100 tisíc korun měsíčně. 

Foto: Ludvík Hradílek

První vlaštovky mezi developery již ale existují. "Zatím se však dají spočítat na prstech jedné ruky," říká Kamil Kosman, šéf financování nemovitostí z České spořitelny.

Mezi ně patří například bytový  projekt na pražském Albertově. "Chceme nabídnout nájemní bydlení nejen pro TOP Class, ale i pro vyšší střední třídu. Dům, který je plně pod ostrahou a má k dispozici parking,  ten nabízí různé varianty bydlení. Za jednopokojový byt s kuchyňským koutem se platí čisté měsíční nájemné 8 900 korun," říká David Říha, obchodní ředitel CTR Group, která jeden z prvních čistě nájemních domů v Česku staví.

Podle aktuální studie, kterou vydal Svaz podnikatelů ve stavebnictví je nyní v Česku ve vlastnictví kolem 47 procent bytů v osobním vlastnictví, družstevní bydlení představuje 17 procent  bytů a 29 procent tvoří nájemní bydlení. Ostatní patří do kategorie sociálního a firemního bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy