Rozšíření obřího nákupního centra dostalo souhlas

Tomáš Fránek, Jiří Hloušek
14. 11. 2007 17:50
Podle odpůrců expanze centra porušuje územní plán
Foto: Jiří Hloušek

Brno - Rozšíření druhého největšího obchodního centra v zemi, brněnské Olympie, už nestojí nic v cestě.

Jihomoravský kraj totiž dnes vydal souhlasné stanovisko s plány na rozšíření centra o dalších dvacet pět tisíc metrů čtverečních. Celková rozloha centra přesáhne sto tisíc metrů čtverečních.

A to přes protesty občanských sdružení, kterým se rozšíření Olympie nelíbí.

Omezte hluk

Kraj své souhlasné stanovisko s rozšířením obřího nákupního centra podmínil třiceti devíti podmínkami.

Musí proto například vyrůst protihlukové stěny u města Modřice, aby byl kontrolován hluk. A na rozlehlém parkovišti má investor , britská společnost Somerston, povinnost vysadit stromy.

Čtěte více
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Ve výběrovém řízení na dodavatele stavby zohlednit i celkovou délku výstavby a používání moderních a progresivních postupů výstavby s využitím technik šetrných k životnímu prostředí," uvedla v souhlasném stanovisku Anna Hubáčková z jihomoravského krajského úřadu.

A například v nočních hodinách musí centrum omezit provoz klimatizace a větrání.

Olympia už plochu, kterou zabírá, zvětšila v září o polovinu. Přibyl rakouský obchod s nábytkem Kika a prodejci oděvů.

Nyní má centrum rozlohu 84 tisíc čtverečních metrů.

Do centra míří miliony lidí

Olympia se tak stala druhým největším centrem v zemi a největším na Moravě. Nyní je v republice největší pražské obchodní centrum Letňany, které má více než 125 tisíc metrů čtverečních.

Do Olympie přijde ročně asi sedm milionů zákazníků. Plánované rozšíření by do Brna mělo přitáhnout další půl milion. Do Olympie denně přijede 19 tisíc vozidel, rozvoj centra přitáhne další 4 tisíce. A zásobování zajišťuje dvanáct set kamionů za den.

Výstavba čtvrté a páté etapy přinese 245 nových pracovních míst, celkově bude v Olympii pracovat 3741.

Podle ekologů tak expanze Olympie není v souladu s územním plánem města.

Zatímco magistrátní limit je jeden metr čtvereční obchodu na jednoho obyvatele, a to v lokalitě, kde stojí Olympia a u dalšího velkého nákupního centra Avion, je to přes dvanáct metrů čtverečních.

"V brněnské aglomeraci nejde najít koncepčně méně vhodné umístění nových nákupních ploch, než je území plánovaného rozšíření Olympie," uvedl Jiří Koželuh ze sdružení Nesehnutí. Odpůrci rozšíření Olympie nyní chtějí svoje požadavky prosadit v územním řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy