Aktivisté se spojili proti větrným elektrárnám

Tomáš Fránek
13. 11. 2007 16:25
Politiky nezajímá vliv větrných elektráren, tvrdí
Větrný park
Větrný park | Foto: ČEZ

Brno - Ekologové a investoři, kteří v Česku plánují výstavbu stovek větrných elektráren, narazili na silnou opozici. Aktivisté bojující proti větrníkům po celé zemi se vůbec poprvé spojili . Chtějí společně stavbě elektráren bránit.

Jedenáct občanských sdružení z Krušných hor, Vysočiny, Jeseníků či Orlických hor vytovřilo unii. Společně chtějí postupovat proti stavebním záměrům.

Budeme se bránit

"Politici ani vláda se výstavbou stovek větrných elektráren nezabývají. Neuvažují o jejich vlivu na přírodu a zdraví lidí," řekla deníku Aktuálně.cz Jarmila Schlegelová, předsedkyně občanského sdružení "Naše Výprachtice" z východu Čech.

Podle ní chce unie prosadit takovou změnu zákonů, která by výstavbu stovek větrníků zablokovala. "Oslovíme politiky," uvedla Schlegelová.

Podle odpůrců větrných elektráren používají investoři často neobjektivní, zkreslené a matoucí informace. Zástupce obcí, na jejichž území chtějí elektrárny stavět, se dokonce snaží uplatit.

"Mezi investory se nadto objevují takoví, pro které byla jejich činnost zatím velmi vzdálená výstavbě větrných elektráren. Láká je prostě podpora od státu," uvedla Jarmila Schlegelová.

Země je už malá

Občanským sdružením například vadí plány na výstavbu osmi větrníků v těsné blízkosti obce Horní Dubenky na Vysočině nebo v Radošovicích na Toužimsku.

"Navrhované lokality pro výstavbu obřích větrných elektráren jsou umístěny v nejméně vhodných místech, kde se projeví jejich maximální vliv na krajinu a životní prostředí obyvatelstva. Tedy v bezprostřední blízkosti sídel, ve středu území a na vyvýšených místech," uvedli na svých stránkách odpůrci výstavby větrníků na Toužimsku.

Lidem se také nelíbí plány na stavbu 39 větrníků, které chce mít elektrárenská společnost ČEZ v blízkosti jaderné elektrárny Dukovany.

Na to, že Česko začíná mít problémy s větrnými elektrárnami, upozorňují i odborníci. Rozvoj větrné energetiky totiž podle České společnosti pro větrnou energii nutí investory vybírat si i oblasti, kde tolik nefouká. Nejlepší místa jsou obsazená, anebo jsou například kvůli ochraně přírody uzavřená.

Podle ekologického Hnutí Duha by pro větrnou energetiku mělo platit totéž co pro jiné projekty: Stavět s rozumem. "Větrné elektrárny zasáhnou do krajiny - ale uhelný důl daleko více a hůře. Jedna turbína ušetří na 90 tisíc tun uhlí: Hromadu větší, než je ona sama," uvedlo Hnutí Duha.

V České republice byly ke konci loňského roku v provozu větrné elektrárny s instalovaným výkonem 42,6 MW. Ten stále roste, za minulý rok stožáry vyrobily celkem 49,4 milionu kWh elektřiny.

Investoři po celé zemi plánují výstavbu stovek nových elektráren.

 

Právě se děje

Další zprávy