Čedok může změnit majitele. Točí se kolem něj kupci

hpv
5. 11. 2007 13:21
Majitel Čedoku prodal letos už část Travel Service

Praha - Velký obchod se připravuje na poli českého cestovního ruchu. Kolem největší české cestovní kanceláře krouží totiž  zahraniční investoři.

Podle informací deníku Aktuálně.cz se o koupi Čedoku zajímají minimálně tři společnosti, a jedna z nich je ze Spojených států.

Vedení Čedoku se však k zájmu investorů vyjadřovat nechce. "Nebudeme to komentovat. To je věcí akcionáře," uvedl pro  Aktuálně.cz Tomáš Brejcha, mluvčí firmy. 

Jiří Šimáně, majitel skupiny Unimex Group, pod kterou Čedok patří, pak na dotazy Aktuálně.cz nereagoval vůbec. V uplynulých měsících však pro některá média opakovaně uvedl, že "všechno je na prodej, záleží jen na ceně".

Hospodaření cestovní kanceláře Čedok skončilo za uplynulý rok s hrubým ziskem 35,6 milionu korun, při obratu více než tři miliardy korun. Firma si tak meziročně vylepšila hospodaření o pět milionů.

Na zahraniční dovolenou s největší českou cestovkou odjelo v uplynulém roce 218 tisíc lidí. Za letošní rok pak Čedok očekává nejlepší hospodářské výsledky za posledních deset let.

Do skupiny Unimex Group patří i největší český charterový dopravce v zemi firma Travel Service. Letos v září však majitelé Travel Service prodali poloviční podíl islandskému holdingu Icelandair Group.

Islanďané zároveň získali roční opci na nákup dalších 30 procent akcií společnosti Travel Service. Letecká společnost Travel Service vydělala během loňského roku necelých 27 milionů korun hrubého. Čistý zisk pak dosáhl výše 14,5 milionu korun.

Vyjma Čedoku a Travel Service ovládá Unimex Group i cestovní kanceláře Canaria travel, ESO travel nebo portál Net Travel. Do skupiny patří i obchody Travel Free a dovozci Global Spirits nebo Global Wine. Unimex zároveň provozuje některé supermarkety řetězce OBI a rozjíždí developerský byznys.

Celkový kumulovaný obrat firem v Unimex Group přesáhl za uplynulý rok 17 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy