Revoluce na železnici: stát oddělil nákladní vlaky

Petr Holub
22. 10. 2007 14:50
České dráhy dostanou větší dotace na osobní dopravu

Praha - Vláda spouští největší změnu u Českých drah od roku 2003: nákladní doprava se v prosinci oddělí od osobní a vznikne  samostatná firma ČD Cargo. A daňové poplatníky to přijde na další miliony v podobě dotací pro osobní vlaky.

Nová společnost ČD Cargo bude mít základní kapitál 8,8 miliardy korun a z mateřské firmy do ní přejde třináct tisíc z nynějších 57 tisíc zaměstnanců drah.

Ročně jde o 600 milionů

Od přeměny Českých drah na akciovou společnost železnice takovou změnu nepoznala. Vláda si od radikálního kroku slibuje, že skončí doba, kdy nákladní doprava neprůhledně financovala ztrátovou osobní přepravu.

Foto: Aktuálně.cz

Ročně nákladní vlaky vydělávají na osobní více než 600 milionů korun.

Vedení dráh už dalo najevo, že bude žádat tyto peníze nově po státu - navýšením dotace.

Topolánek: Peníze budou

"Počítáme s tím, že úhrady rozpočtu na osobní dopravu vyrostou," uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Mirek Topolánek.

Foto: Aktuálně.cz

"Ministerstvo dopravy nyní hledá řešení, jak dál s osobní dopravou a jejím financováním," řekl k tomu mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Dodal, že ještě do konce listopadu úřad zřejmě předloží vládě návrh na vyčlenění i osobní dopravy do samostatné dceřiné společnosti.

K přeměně Českých drah na holding se vláda zavázala v programovém prohlášení.

Samotný záměr oddělit nákladní dopravu vláda schválila koncem července. Ministerstvo dopravy do budoucna počítá alespoň s částečnou privatizací ČD Cargo. Kdy a jakým způsobem se tak stane, není zatím jasné.

Čtěte i další články Aktuálně.cz o dopravě:

Stát staví silnice podle socialistického receptu

Přesun nádraží v Brně? Vlakem na Ruzyni? Úřad říká ne

Dálnice jsou v Česku drahé. Víme proč

Vláda hledá miliardy. Ale na dálnicích je rozhazuje

 

 

Právě se děje

Další zprávy