Říman: Šéfa CzechInvestu pustím

eko
29. 10. 2007 9:30
Personální otřesy v agentuře pokračují
Foto: Czechinvest

Praha - Necelých sedm měsíců poté, co se ujal šéfování ve vládní agentuře CzechInvest, ji Roman Čermák opustí. Své odhodlání odejít oznámil již minulý týden. Záleželo ještě na jednáních s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem.

Ten v dnešním Dobrém ránu České telvize řekl, že Čermáka z funkce uvolní.

"Nahradím jej někým zevnitř agentury. Mám v hlavě dvě nebo tři jména," řekl Říman.

Od počátku svého krátkého působení u agentury, která jako jediná drží strategické informace o investorech a rozděluje miliardy, čelil Čermák problémům. Na protest proti odvolání jeho předchůdce Hrudy totiž odešla velká část zaměstnanců. Výpovědi podalo dokonce i vrcholové vedení agentury.

Podle informací deníku Aktuálně.cz stál za dosazením Čermáka náměstek ministra průmyslu a obchodu Luboš Vaněk a ředitel pro evropské fondy Miroslav Elfmark.

Personální potíže

Kromě úprku lidí čelil Čermák také kritice, že se obklopuje podivnými lidmi a obchází výběrová řízení.

Dva noví ředitelé instituce byli dokonce stíháni; pro nedostatek důkazů však nakonec osvobozeni. Jednoho z nich - Vladimíra Nešpůrka - nadto protikorupční služba ve svých záznamech vede jako spolupracovníka skupiny kolem zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Finanční ředitel CzechInvestu Pavel Jaroš byl zase před pěti lety jako generální sekretář ministerstva zahraničí obžalován kvůli předraženým rekonstrukcím českých ambasád.

Oba ředitelé museli z agentury nakonec pod tlakem zveřejněných informací odejít.

Personální zemětřesení v CzechInvestu vyvolal ministr Martin Říman (ODS) po svém nástupu do funkce, když odvolal generálního ředitele Tomáše Hrudu. Celkem z agentury odešlo - či je na odchodu - na 150 zaměstnanců. Lidem z agentury se nelíbil způsob odvolání Hrudy a také důvody, které Říman uvedl.

Hovořilo se také o možném zpolitizování agentury. Říman ale tvrdí, že za odvoláním je porušení zákona, které odhalila ministerská kontrola.

Agentura byla založena především kvůli lákání zahraničních investorů do České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy