Telefónica prohrála spor o televizi v mobilech

Tomáš Fránek
29. 8. 2007 16:00
Pokuta za vysílání hudební stanice Óčko platí
Foto: Telefónica O2

Brno - Mobilní operátor Telefónica O2 neuspěl v precedenčním sporu o to, kdo a jak má povolovat TV vysílání v mobilních telefonech.

Nejvyšší správní soud totiž s definitivní platností zamítl stížnost firmy proti rozhodnutí Rady pro televizní a rozhlasové vysílání. Ta firmě za neoprávněné vysílání televizního signálu udělila pokutu.

Neměli jste vysílat

Nejvyšší správní soud tak dnes zatím bez bližších podrobností potvrdil verdikt soudců z Městského soudu v Praze, kteří dali ve sporu za pravdu vysílací radě. A zamítl stížnost O2.

Celý spor se točí kolem nabídky firmy O2, která svým zákazníkům už od prosince 2005 (tehdy ještě pod jménem Eurotel) nabízela možnost zaplatit si program hudební stanice TV Óčko ve formátu speciálně upraveném pro mobilní telefony.

Podle televizní rady ale mobilní operátor O2 vysílal Óčko v rozporu se zákonem.

Foto: Telefónica O2

Firmě původně hrozila pokuta až do deseti milionů korun - rada ji snížila kvůli několika polehčujícím okolnostem, mezi kterými bylo i to, že zákon v této oblasti není úplně jednoznačný.

Mobilní operátor tvrdí, že na rozdíl od klasického televizního vysílání pro každého nabízí individuální službu. Ta navíc podle O2 závisí na kapacitě sítě a dalších technických podmínkách a tudíž není klasickým televizním vysíláním.

Mobilní vysílání televize tak přirovnává spíše k internetovým rádiím, na které se zákon o rozhlasovém a televizním vysílání také nevztahuje.

Problémy operátorů

Podle soudu je ale důležité to, že nejde o službu, u které by byl počet lidí, kteří ji mohou využívat, omezený.

"Může ji objednat každý, kdo je zákazníkem O2, opatří si potřebné technické zařízení, objedná si a zaplatí tuto službu," uvedl v rozhodnutí soudce Slavomír Novák.

Na problémy s televizí v mobilech si stěžují i další mobilní operátoři.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání letos v květnu udělila krátkodobé licence umožňující digitálně vysílat svůj program v mobilních telefonech hudební stanici Óčko a společnosti Radio Proglas.

Licenci ale neudělila společnosti T-Mobile, která se rovněž výběrového řízení zúčastnila.

Podle rady udělení licence mobilním operátorům překáží paragraf zákona, který zakazuje, aby mohl provozovatel sítě vysílat vlastní programy nebo převzaté vysílání.

 

Právě se děje

Další zprávy