Hypoteční úvěry zdražují už i stavební spořitelny

šal
23. 8. 2007 11:02
První spořitelnou, která zdražila, byla Buřinka

Praha - Zásadní zvrat nastal na trhu hypoték. Dosud totiž na změny základních úrokových sazeb určovaných Českou národní bankou reagovaly především hypoteční banky. Stavební spořitelny své úroky z úvěrů téměř neměnily. To ale již neplatí.

Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) přistoupila ke zdražení již před týdnem, další spořitelny se chystají některé své sazby upravit v září.

Zvýšení úročení, ke kterému před týdnem přistoupila Buřinka, bylo velmi razantní - téměř o jeden procentní bod. Stavební spořitelna zvýšila úročení úvěru HYPO TREND u varianty, kdy má klient fixovanou úrokovou sazbu po celou dobu trvání této půjčky. Původní úrok byl ve výši 4,85 procenta ročně, nová hodnota činí 5,75 procenta. U tříleté fixace ponechala spořitelna úrok beze změny a stejně tak i u ostatních překlenovacích úvěrů.

Překlenovací půjčka HYPO TREND má parametry hypotečního úvěru. Pevnou podmínkou je nutná zástava nemovitosti. Tento úvěr může mít splatnost až 28 let.

Více o hypotékách, stavebním spoření či investicích naleznete ZDE

Další zdražování bude v září

Navýšení úrokových sazeb u některých půjček nezůstanou ušetřeni ani  klienti Českomoravské stavební spořitelny a Modré pyramidy stavební spořitelny. V obou případech povyskočí úroková sazba u překlenovacích půjček, jež mají parametry hypoték s nutnou zástavou nemovitosti.

U Českomoravské spořitelny (ČMSS) podraží od září úvěr Topkredit Plus s fixací na celou dobu trvání této půjčky. Do konce srpna činí nejvyšší úrok 4,4 procenta, od září to bude 4,7 procenta ročně.

Navýšit úrokovou sazbu u Hypoúvěru se chystá také Modrá pyramida stavební spořitelna. Nyní je Hypoúvěr za 3,99 procenta ročně, v měsíci září bude o 0,4 procentního bodu dražší. Úrok bude činit 4,39 procenta ročně. Beze změny ale nechává Modrá pyramida svůj řádný úvěr s úrokem tři procenta ročně, který je nejlevnější na trhu. A to i přesto, že klienti mají své vklady úročeny dvěma procenty ročně.

Zdražují překlenovací úvěry

Jakékoliv zdražování půjček u stavebních spořitelen se týká výlučně jen překlenovacích úvěrů. Na rozdíl od řádných půjček má úročení překlenovacích úvěrů plně ve své režii stavební spořitelna.

Naproti tomu úročení řádných úvěrů se odvíjí od tarifu spořící smlouvy respektive od úročení spořícího účtu. Podle zákona o stavebním spoření nemůže být úroková sazba řádné půjčky vyšší o více než tři procentní body oproti úroku na účtu v době spoření. Většina tarifů stavebních spořitelen je spojena s úrokem vkladů dvě procenta ročně, a to znamená maximální úrok u řádného úvěru ve výši pěti procent.

 

Právě se děje

Další zprávy