Rusové chtějí Tošovského v MMF. Češi ne

Red eko
21. 8. 2007 17:50
Ruská federace potvrdila nominaci
Bývalý guvernér ČNB Josef Tošovský
Bývalý guvernér ČNB Josef Tošovský | Foto: Reuters

Praha - Ruské ministerstvo financí oficiálně potvrdilo, že má kandidáta na post výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF): Josefa Tošovského.

Bývalý guvernér České národní banky a expremiér České republiky nominaci přijal.

K údivu českých politiků. Ti za ním totiž nestojí. Hodlají podpořit společného kandidáta zemí Evropské unie - a tím Tošovský není.

Tošovský: Jsem potěšen

Přes svou kancelář deníku Aktuálně.cz Josef Tošovský vzkázal, že je důvěrou ve svou osobu velmi potěšen.

"Jsem také velmi rád, že tato zpráva byla pozitivně přijata ministry financí a guvernéry centrálních bank několika zemí světa," uvádí Tošovský ve svém prohlášení, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Politickou podporu z Česka však Tošovský pro svou kandidaturu nezíská.

Josef Tošovský
Josef Tošovský | Foto: Reuters

"Pan Tošovský není kandidátem České republiky. Budeme ctít závěry Rady ministrů hospodářství a financí EU, která nominovala pana Strausse-Kahna, " řekl včera deníku Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Totéž pak ve středu zopakoval vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) pro agenturu Reuters. A premiér Mirek Topolánek doplnil: "Česká vláda samozřejmě podpoří společného kandidáta Evropské unie."

Kandidát od kohokoli

Rada MMF již dříve uvedla, že přijme nominaci od kterékoli ze 185 členských zemí a předložené kandidáty posoudí v září. Během října potom bude z uchazečů vybrán nový ředitel MMF. Za kritéria pro úspěšného kandidáta označila zkušenost v ekonomické politice a manažerské a diplomatické schopnosti.

Volba nového šéfa MMF se uskuteční kvůli odstoupení Španěla Rodriga Rata. Ten post zastává od roku 2004 a jeho funkční období by trvalo do roku 2009. Rato se však z osobních důvodů rozhodl rezignovat.

Na funkci šéfa MMF si tradičně dělá nárok Evropa. Není to psané pravidlo, podle tradice z dob zakládání mezinárodních
finančních institucí na konci druhé světové války však patří tento post Evropě, zatímco šéfem sesterské Světové banky bývá Američan.

Foto: Reuters
Zoellick ovládne nejdůležitější banku světa

Tošovský nyní žije ve Švýcarsku, kde šéfuje Institutu pro finanční stabilitu, což je součást světové Banky pro mezinárodní platby. Guvernérem ČNB se poprvé stal v lednu 1993 a tuto funkci zastával do prosince 1997.

Tehdy jej prezident Václav Havel odvolal, aby ho od ledna do července 1998 pověřil vedením vlády. Do křesla šéfa ČNB usedl Tošovský na šest let v červenci 1998.

 

Právě se děje

Další zprávy