Na sto Čechů připadá už 123 mobilů

red eko, čtk
19. 8. 2007 15:27
Počet telefonů v pololetí stoupl o 6,7 procenta

Praha - Počet zákazníků mobilních operátorů se v pololetí meziročně zvýšil o 6,7 procenta na 12,56 milionu. Na sto obyvatel tak připadalo téměř 123 mobilních telefonních čísel, což je o osm čísel více než loni.

Vyplývá to z údajů operátorů. Nejvíce se letos dařilo společnosti T-Mobile, která jako jediná na trhu překonala pětimilionovou hranici. Za prvních šest měsíců firma zvýšila počet klientů o 91 tisíc na 5,14 milionu. Druhá Telefónica O2 získala zhruba 30 tisíc nových klientů a zvýšila tak jejich počet na 4,89 milionu. Nejmladší Vodafone zvýšil počet klientů o 112 tisíc na 2,53 milionu.

Na stále více nasyceném tuzemském trhu se operátoři snaží nejen oslovit okrajové zákaznické skupiny, jako jsou děti nebo senioři, ale i udržet si nynější klienty. "Pro udržení stávajících zákazníků se snažíme i nadále aktivně reagovat na trendy současného telekomunikačního trhu v ČR, zejména v oblastech vysokorychlostního připojení k internetu, datových služeb, služeb s přidanou hodnotou a konvergentních produktů," uvedl mluvčí Telefóniky Martin Žabka.

Jedničkou ve výši tržeb byla v pololetí Telefónica O2, která zvýšila výnosy z mobilního segmentu o 5,5 procenta na 15,7 miliardy korun. T-Mobile rostl rychleji a zvýšil tržby o o 8,3 procenta na 15,4 miliardy korun.

 Vodafone tržby nezveřejnil a uvádí jen průměrný měsíční výnos na zákazníka. Ten byl 635 korun, zatímco Telefónica od jednoho zákazníka získala 510 korun a T-Mobile 484 korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy