Místo igelitek zdarma nabídnou supermarkety ekotašky

mič, dkl
14. 8. 2007 10:46
Tesco, Interspar a Hypernova budou ekologičtější
Než stát v dopravní zácpě, raději odnesu nákup ručně
Než stát v dopravní zácpě, raději odnesu nákup ručně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jak odnesu nákup domů? Supermarkety brzy přitlačí na zákazníky, aby se takto ptali při každé návštěvě obchodu. Igelitové tašky zdarma totiž přestanou být samozřejmostí i v těch málo prodejnách, kde je pokladní zatím automaticky vydávají.

Platí se jen první

Tesco, do kterého podle nedávného průzkumu chodí nakupovat nejvíc lidí ve střední Evropě, chce omezit počet neekologických jednorázových tašek tím, že zákazníkům ve všech prodejnách nabídne ekologickou tašku. Tu lze recyklovat a narozdíl od plastikových sáčků tak vůbec nezatíží životní prostředí.

"Nová taška Tesco je vyrobena ze stoprocentní juty a je ekologicky nezávadná. Bude stát čtyřicet korun, ovšem zákazník tuto cenu zaplatí jen jednou. Až tašku opotřebuje, bezplatně mu ji vyměníme za novou. Takto to půjde stále dokola, takže zákazník koupí první tašky získá ekologickou tašku na celý život," říká mluvčí Teska Jana Matoušková.

Foto: Tomáš Adamec

 Řetězce se pustily do bitvy o tašku

Podle ní chce české Tesco také speciální kampaní začít vychovávat spotřebitele, aby se chovali šetrněji k životnímu prostředí a stále více tak omezovali spotřebu igelitových tašek. "Ta výrazně klesla ve Velké Británii, kde už ekologickou tašku nabízíme několik let," říká Matoušková.

Řetězec už novou tašku nabízí například ve svém hypermarketu v Hradci Králové. "U nás zatím není, přišlo jich jen pár pro zaměstnance," řekla v pondělí pracovnice na informacích v Tesku na pražském Andělu. Zde a ve všech dalších prodejnách řetězce si ale už od úterka budou moci zákazníci tašku pořídit.

Přidají se Interspar a Hypernova

 

Ještě o kousek dál v ekologii se rozhodl jít řetězec Interspar, který už ovšem nenabízí igelitové tašky zdarma. Pro zákazníky připravuje tašku, která bude nejen recyklovatelná, ale dokonce z obnovitelných zdrojů.

Šlo by tak o první řetězec, který obdobnou tašku z obnovitelných zdrojů nabídne. Její cena by se podle neoficiálních zdrojů měla pohybovat na úrovni běžných tašek z PVC, tedy do deseti korun za každou tašku. Firma tak chce výběr ponechat zcela na zákazníkovi.

Oficiálně by ji ale měl rakouský řetězec představit až během září v rámci bioměsíce, který je podporován ministerstvem zemědělství.

Také Hypernova, která igelitky zdarma nabízí, plánuje letos přijít s alternativou. "Půjde buď o papírovou tašku nebo o něco podobného a šetrného k životnímu prostředí. Zákazníkům ji představíme do konce roku," říká Libor Kytýr, mluvčí společnosti Ahold, která v Česku provozuje síť obchodů Hypernova a Albert.

Podle dostupných informací má ovšem značka Hypernova brzy zmizet a její prodejny se změní na Albert. Možná se tedy zákazníci ekologickcýh tašek dočkají v jeho prodejnách.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Ahold plánuje přeměnit Hypernovy na Alberty

Igelitky naopak do konce roku bude v plné míře dávat řetězec Globus. "O alternativě uvažujeme, ovšem letos to velmi pravděpodobně nebude," říká jednatel Globusu Petr Vyhnálek.

Kromě uvedených řetězců dává nyní igelitky zdarma i Delvita. Její prodejny se ale mění na Billu, která ji koupila a tašky nabízí jen placené.

 

Právě se děje

Další zprávy