Koupil továrnu. Restituent přišel 17 let po privatizaci

Tomáš Fránek
10. 8. 2007 23:00
Zpochybněn už je prodej pekárny či pražské továrny
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Vlastníci zprivatizovaných továren nebo podnikových bytů nemají jistotu, že jim majetky, do kterých investovali, zůstanou.

Po 17 letech od startu privatizace doputovaly k ombudsmanovi případy, v nichž se střetává soudem čerstvě potvrzený nárok potomka někdejších majitelů s právy člověka, který majetek legálně koupil a spravoval po listopadu 1989.

Čí bude pekárna?

K veřejnému ochránci práv doputovalo několik sporů, ve kterých soudy až po letech jednání rozhodli o vydání majetku restituentům. Firmy však už druhé desetiletí vlastní a rozvíjí někdo jiný.

ČTĚTE VÍCE:
Koupili jste dům? Možná patří někomu jinému

Podle zástupkyně veřejného ochránce práv je takový například případ jedné jihomoravské pekárny.

"Jde o velmi dobře fungující firmu, která má desítky zaměstnanců. A její majitel, který provozovnu koupil v rámci privatizace dostal na základě rozhodnutí soudu dopis, podle kterého má pekárnu získat restituent," řekla deníku Aktuálně.cz Jitka Seitlová, podle níž nejde o jediný případ.

Mf Dnes před časem informovala o případu pražské továrny Koh-i-noor, které soud nařídil po třinácti letech vydat polovinu pozemků pod továrnou a polovinu cenných obrazů z majetku společnosti. A to původním majitelům, rodině Walesů.

Podle soudu má restituce přednost před privatizací.

Co má vlastně přednost

"I když nepůjde o masovou záležitost, na takové spory doplatí podnikatelé, kteří v dobré víře investovali a rozvíjí své podniky. A kvůli chybě státu by o ně teď měli přijít," dodala Seitlová.

Podle právních expertů oslovených deníkem Aktuálně.cz tuto situaci způsobilo dlouhé rozhodování soudů a také nestanovení jednoznačných pravidel u restitučních zákonů.

Foto: Ludvík Hradilek

"Stát se měl zavázat vydat majetek restituentům rychle nebo za ně poskytnout odpovídající náhradu," uvedl právník Pavel Uhlíř.

Jistotu při získání majetku ohrožují také nejasnosti v privatizačních smlouvách. Už sedm let tak třeba trvá spor o vlastnictví bytů v jedenácti domech, které získalo město Rožnov pod Radhoštěm na základě privatizace místní Tesly.

Chyby při privatizaci

Byty město převedlo lidem. Nárok na byty ale vznesla společnost Svas, založená ministerstvem průmyslu a obchodu právě kvůli privatizaci.

Žalobu firmy nejprve zamítly nižší soudy, Nejvyšší soud ale firmě vyhověl a vrátil celý spor na začátek.

"Převod bytů nebyl proveden způsobem a postupem předvídaným zákonem o velké privatizaci," uvedl Nejvyšší soud v rozhodnutí, které má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Město se chce dál bránit. "Už byli osloveni právní odborníci specialisté v oboru občanského práva a privatizace," uvedl starosta Rožnova Jaroslav Kubín.

 

Právě se děje

Další zprávy