Padesátníky končí, rozhodla národní banka

Kateřina Štíchová
2. 8. 2007 16:05
Mince s nejmenší hodnotou skončí v září 2008.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Je rozhodnuto. Bankovní rada ČNB oznámila ukončení platnosti padesátníků k 31. srpnu 2008. Poslední haléřová mince v Česku tak zmizí z peněženek lidí.

Od 1. září 2008 nebude možné těmito mincemi platit za zboží ani za služby. Ještě rok poté je však budou všechny banky měnit za jiné, platné peníze.

41 padesátníků na osobu

"Hlavními důvody pro toto rozhodnutí je skutečnost, že 50haléře přestávají plnit základní funkci oběživa. V současné době je v oběhu 410 milionů kusů, což představuje 41 padesátníků na osobu včetně kojenců," říká Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB.

Stejně jako v případě deseti- a dvacetihaléřů, které se nepoužívají od roku 2003, přestaly padesátihaléře postupně plnit svou základní funkci.

ČNB má důkaz: z oběhu se zpět do centrální banky nyní vrací pouze 10 procent mincí této hodnoty.

Peněženky budou lehčí 

Jak se projeví konec padesátníků v obchodech? "Obdobně jako dosud bude možné i nadále uvádět ceny zboží a služeb v haléřích a jejich násobcích. Zaokrouhlovat na celé koruny se budou jen konečné položky nákupu pouze při hotovostních platbách. Dopad do inflace tak bude stejně jako v případě ukončení platnosti desetníků a dvacetníků stěží identifikovatelný," předpokládá Pavel Řežábek.

"Lidé určitě uvítají i to, že jejich peněženky zbavíme málo používaných mincí a že se jejich obsah zpřehlední," dodal.

Výměna ještě rok poté

Vyměnit neplatné mince v komerčních bankách bude možné ještě jeden rok po jejich konci, tedy do 31. srpna 2009.

Česká národní banka pak bude v souladu s připravovanou vyhláškou přijímat a měnit neplatné padesátihaléře ještě po dobu dalších pěti let až do konce srpna 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy