Do Česka míří rakouské miliardy. Na větrníky

Tomáš Fránek
24. 7. 2007 11:14
Proti větrným elektrárnám sílí protesty

Brno - Česko se chystá na další miliardovou investici. Peníze chtějí tentokrát v zemi utratit rakouští investoři. Za větrné elektrárny.

Společnost Meinl International Power (MIP) oznámila, že se chystá spolu s firmou Simonsfeld-Gruppe Windparks stavět větrníky ve střední a východní Evropě, včetně Česka a Slovenska.

Celková investice se má pohybovat kolem 650 milionů eur (18,4 miliardy korun). "Kromě Česka a Slovenska by nové elektrárny měly v příštích pěti letech vzniknout v Rumunsku a dalších zemích," uvedla firma MIP.

Láká především Morava

Jde o další posílení už tak silného vlivu rakouských investorů při využívání větrné energie v Česku.

Rakouský kapitál tak už stojí například za fungováním prvních větrných elektráren na jihu Moravy v Břežanech na Znojemsku. Rakouští investoři připravují také výstavbu obřího parku s dvaceti dvěma elektrárnami v Mackovicích.

Větrníky u Mackovic budou vyrábět dohromady pětasedmdesát megawatt, což stačí na zásobování devadesáti devíti tisíc domácností.

Další větrné parky chtějí rakouští investoři stavět na jihu Moravy v Chvalovicích a na severu Moravy v Nové Lublici a Moravicích. Tady plánuje společnost Ventureal postavit tři větrné elektrárny.

Protesty: Zničíte přírodu

Rakouští investoři se v Česku nevyhli problémům s úřady a protesty lidí. Jihomoravský krajský úřad například nesouhlasí s výstavbou větrníků u Klobouků.

"Osmdesátimetrové stožáry by příliš narušily okolní krajinu," uvedl kraj ve svém zamítavém stanovisku. Podobné námitky měla také občanská sdružení.

Protesty už provází stavbu větrníků i na rakouské straně hranice. Po nátlaku místních obyvatel byl nakonec v dolnorakouském okrese Weinviertel u hranic s Českem zrušen projekt rozsáhlého pole 25 obřích stožárů.

Obyvatelé nejbližších obcí Göllersdorf a Großmugl se ovšem spojili do občanské iniciativy na ochranu Ernstbrunnerského lesa, který měl chystané větrné elektrárně do značné míry padnout za oběť.

V krátké době sebrali 1700 podpisů pod petici. Společnost, které stavbu připravovala, nakonec ustoupila protestům a projekt odvolala.

Výkon roste

V České republice byly ke konci loňského roku v provozu větrné elektrárny s instalovaným výkonem 42,6 MW. Ten stále roste, za minulý rok stožáry vyrobily celkem 49,4 milionu kWh elektřiny.

Mezi sedmi nejúspěšnějšími provozovateli větrných elektráren v Česku přitom podle statistik Energetického regulačního úřadu byly tři firmy právě s rakouským kapitálem.

 

Právě se děje

Další zprávy