Geneticky upravená kukuřice se v Česku mocně šíří

Tomáš Fránek
18. 7. 2007 11:40
Tuzemským rájem kontroverzní plodiny je Znojemsko
Je geneticky upravená?
Je geneticky upravená? | Foto: Ondřej Besperát

Brno - V Česku se pěstuje rekordní množství geneticky upravené kukuřice, získat ale informace o tom, ve kterých lokalitách, je obtížné.

Informace o místech i přesných výměrách Aktuálně.cz získalo od ekologické organizace Greenpeace, které se pěstování geneticky upravených plodin  nelíbí.

Česko totiž zatím nepřijalo příslušnou evropskou směrnici o půdním registru, podle které by se lidé mohli informace o pěstitelích GM plodin dovědět.

Rizika pro veřejnost

"Veřejnost tak má  možnost zjistit, kde přesně se u nás kontroverzní GM kukuřice pěstuje, a biozemědělci mohou vyhodnotit případná rizika kontaminace vlastní úrody pylem geneticky modifikované odrůdy," uvedla ekologická organizace.

Ze seznamů, které ekologové získali, vyplývá, že na začátku července se GM kukuřice, která je odolná proti škůdci zavíječi, pěstuje na českých a moravských polích o rozloze asi pěti tisíc hektarů. To je oproti loňskému roku více než čtyřnásobek.

GM kukuřice je tak v Česku osázena na asi dvou procentech letošní výměry kukuřice pěstované na zeleno, siláž a na zrno. A země se tak řadí mezi evropské státy, kde je plocha pěstované GM kukuřice největší.

Česko - genetická velmoc

Geneticky upravenou plodinu, kukuřici odolnou vůči škůdci zavíječi, mohli zemědělci na svá pole zasít poprvé v roce 2005. Tehdy to zkusilo přes 50 farmářů na ploše 270 hektarů.

Podle seznamu zveřejněným Greenpeace nyní už zaselo GM kukuřici asi 120 zemědělců. Nejvíce farmářů pěstuje GM kukuřici na jihu Moravy a ve východních a středních Čechách.

Seznam zemědělců, kteří pěstují upravenou kukuřici

A oblastí, kde se GM kukuřici daří nejvíce, je podle seznamů Znojemsko. V regionu je totiž dvanáct míst, kde zemědělci geneticky upravenou kukuřici zaseli.

Se stále větší rozlohou plochy, na které se GM kukuřice pěstuje, se ekologové a odborníci přou o tom, co její pěstování přináší.

Zemědělci si možnost pěstovat GM kukuřici pochvalují. Loni čeští pěstitelé dosáhli průměrného zvýšení výnosu u modifikované kukuřice o 9,6 procenta. "Převážná většina jich deklarovala výbornou účinnost proti zavíječi a následně pokles napadení kukuřice plísněmi," uvedlo ve své zprávě ministerstvo zemědělství.

Hnutí Greenpeace je přesvědčeno o opaku.

Spory trvají

Ekologové se odvolávají také na to, že ze společné hodnotící studie pracovníků Výzkumného ústavu rostlinné výroby a ministerstva zemědělství vyplývá, že pěstování této plodiny má mnoho záporných stránek.

Mezi ty nejdůležitější patří administrativní zatížení a vysoká cena osiva, ale i omezené uplatnění produkce na trhu. Řada odběratelů, stejně jako jinde v Evropě, totiž požaduje potvrzení, že mléko, maso a vejce pocházejí ze zvířat, která nebyla krmena GM plodinami

"I když producenti GM plodin neustále tvrdí, že jejich upravené odrůdy jsou naprosto bezpečné, žádná pojišťovna na světě nepojistí zemědělce, který se pro tuto alternativu rozhodne," uvedla konzultantka genetické kampaně Greenpeace Magdalena Klimovičová.

 

Právě se děje

Další zprávy