Travel Service si půjčila od Turků letadlo

Hana Vorlíčková
12. 7. 2007 15:33
Firma si na léto pronajala v cizině dva stroje
Foto: Travel Service

Praha - Společnosti Travel Service, se kterou každým rokem odlétají na dovolenou statisíce Čechů,  chybějí letadla. Proto si na letní sezónu krátkodobě pronajala dva stroje ze zahraničí. Jeden od turecké společnosti Corendon Airlines, druhý od španělského dopravce Futura Airways.

Klienti cestovních kanceláří tak mohou cestovat na dovolenou letadlem, ve kterém bude i jiná než česká posádka.
Charterový let se zahraniční posádkou však není ve světě nijak neobvyklý, a řada Čechů se s ním setkala již v minulosti i u místních dopravců.

Před několika lety například společnost Fischer Air létala na linkách z Prahy, Brna  a Ostravy i s polskou posádkou. Travel Service zase na linkách z Prahy a Brna využívá také letouny a posádky maďarské dceřiné společnosti. 

"Oba pronajaté letouny jsou typu Boeing," říká Vlaďka Dufková, mluvčí společnosti Travel Service.

11 letadel nestačí

Turecká společnost, která má domovské letiště v Antalyi - Corendon Airlines, nyní létá se čtyřmi letadly. Její stroje nejčastěji směřují do Belgie, Německa a Holandska. 

Španělský dopravce má ve flotile dvacet boeingů. Mezi společnosti, které služby Futura Airways využívají, patří takoví giganti, jako jsou cestovní kancelář TUI, nízkonákladoví dopravci Ryanair, Air Berlin nebo EasyJet.

Smart Wings také patří pod Travel Service
Smart Wings také patří pod Travel Service | Foto: Travel Service

Travel Service je největší tuzemskou charterovou společností. V uplynulém roce s ní  na nepravidelných linkách cestovalo asi milion pasažérů. Dalších více jak čtvrt milionu letělo na nízkonákladových linkách Smart  Wings, které Travel Service také provozuje.


Ve flotile má Travel Service jedenáct strojů. Deset Boeingů a jeden tryskáč business jet Cessna Citation Sovereign CL 680, který je určený především pro obchodní klientelu.

Zdaleka ne všechny stroje z flotily jsou ale nasazeny na linkách směřujících z Česka. Firma například začátkem roku dlouhodobě pronajala do Ománu Boeing 737-800. Společnosti Oman Air jsme letadlo pronajali na čtrnáct měsíců. Do Asie jej posíláme i s pěti kompletními českými posádkami, uvedla již dříve Dufková.

Mezi nejvýznamnější klienty Travel Service patří cestovní kancelář Čedok, Firo tour, Blue Style, CK Fischer, Canaria Travel, Malaysia Airlines nebo Israir Group.

 

Právě se děje

Další zprávy