Šéf ČEZ on-line: Cena elektřiny je absolutně asociální

Adam Junek
5. 6. 2007 12:20
Živý rozhovor s šéfem ČEZ Martinem Romanem

Praha - Šéf ČEZ Martin Roman oznámil, že věnuje sto milionů korun na zřízení školy. Kde na to vezme? Prodá část akcií "své" firmy, které získal v rámci motivačního programu.

Hrubá hodnota jeho akcií je nyní odhadována na 700 milionů korun.I díky tomu patří k nejlépe placeným manažerům v zemi. Šéfuje největší a nejziskovětší firmě v České republice, která patří k deseti největším energetickým skupinám v Evropě.

Právě otázky na jeho plat byly těmi nejčastějšími, které jste Martinu Romanovi položili v on-line rozhovoru. A dále vás zajímalo, proč se stále zvyšuje cena za elektřinu.

"Cena elektřiny je bohužel absolutně 'asociální' stejně jako třeba cena benzínu," řekl Roman. "V Albánii je cena elektřiny vyšší než v Německu. Podíl ČEZu na dodávkách konečným zákazníkům v ČR je cca 45 procent. Pohybujeme se na plně liberalizovaném trhu a monopol už dávno nemáme."

Nad některými otázkami se top manažer pozastavil. "Tohle nevím přesně," povytáhl obočí u otázky na burzovní obchody a ihned zaúkoloval svého mluvčího, ať přesnou odpověď zjistí.

Hned po skončení rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz čekala Romana obchodní schůzka a tak si během on-linu vázal kravatu.

Ročně ČEZ vyrobí šedesát tisíc gigawatthodin elektrické energie. I díky tomu si firma za loňský rok připsala téměř třicet miliard korun čistého zisku. Ze svého výdělku pak značnou část odvede státu, který vlastní 67 procent akcií.

Firma je často kritizována za zdražování energie, přestože jí zisky každým rokem rostou o desítky procent.

Na druhou stranu dokázali manažeři pod vedením Martina Romana zhodnotit cenu akcií za poslední tři roky trojnásobně. Stát tak může využít svých akcií k tomu, aby zalepil díry ve státním rozpočtu.

Nyní se ČEZ rozhodl změnit organizační strukturu. Martin Roman se chce věnovat především zahraničním akvizicím, běžný chod firmy nechá nově na výkonném řediteli.

"Když domlouváte privatizaci energetických celků, mluvíte i s premiéry států. A ti se naopak chtějí bavit přímo s nejvyšším manažerem," říká.

Generální ředitel ČEZ spolu s nejvyšším managementem patří k nejlépe placeným lidem v Česku. Přispívá k tomu i motivační program, díky kterému mohou prodávat akcie, které získali v dobách, kdy jejich cena byla několikanásobně nižší.

Odpovědi Martina Romana čtěte ZDE:

Odpovězeno: 04. 06. | 09:24Autor: Akcionář

Otázka: Vlastním několik akcií ČEZ. Vyplatí se mi je nyní prodat, když jsem je koupil za zhruba poloviční hodnotu, než mají nyní. Myslíte že jejich cena poroste stále tmí tempem jako dosud? A co případně své "Ano" (které předpokládám) opíráte. Děkuji, pane řediteli...

Martin Roman: Z podstaty své funkce nemohu na tuto otázku odpovědět. Já osobně věřím dalšímu úspěšnému rozvoji firmy.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:27Autor: David

Otázka: Dobrý den, můžete potvrdit nebo popřít tvrzení pana Macháčka v pátečních HN (pokračování předchozího dotazu): " Z toho, co o transakci víme, se potvrzuje, že se chystá zvláštní obchod mezi státem a státní firmou."

Martin Roman: S tím určitě nesouhlasím. Tak jak je transakce strukturována, neumožňuje žádné zvlaštní obchody. Vše se řídí směrnicí Evropské unie o zpětném odkupu akcií firmou a probíhá naprosto transparentně na burze. Kažný den se můžete podívat na našem webu, jak odkup probíhá.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:28Autor: Sereď

Otázka: Na jak dlouho dopředu máte rozplánován svůj čas? Víte třeba, co budete dělat 26. června v 10.00?

Martin Roman: Čas plánuji na několik měsíců dopředu, samozřejmě ne ze 100%, vždy je potřeba nechat nějaký prostor pro aktuální potřeby. 26.6.07, v 10 hod., budu mít interní mítink k projektu zlepšování efektivity.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:30Autor: norry

Otázka: Kolik vlastníte akcií ČEZ? A kolik si jich ještě smíte koupit a za jakou cenu?

Martin Roman: Mimo opční program jsem žádné akcie nekupoval. Vlastním několik desítek tisíc kusů. Ostatní informace je možné nalézt ve výroční zprávě. Všechny mé obchody jsou též reportovány ČNB, která je vystavuje na svých web. str.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:31Autor: ruda

Otázka: Nemám slov k prasečině, prováděné ČEZ a partou kamarádů. Jinak se máte dobře?

Martin Roman: Nezlobte se, na vulgarity nereaguji.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:32Autor: Gothans

Otázka: Jak se díváte na česko-rakouský spor o Temelín? Co říkáte blokádám? A co arugementu Rakušáků, že energii z Temelína Česko nepotřebuje, že ji vyváží?

Martin Roman: Osobně si myslím, že tento spor nemá nic společného s bezpečností Temelína. Jedná se o vnitropolitický problém Rakouska. Samo Rakousko se rozhodlo o ukončení jaderné energetiky v referendu většinou menší než 1% ...

Odpovězeno: 04. 06. | 09:34Autor: Apk

Otázka: Proc elektrina neustale zdrazuje, kdyz vase zisky neustale vice rostou?

Martin Roman: Protože cena elektřiny nemá nic společného se zisky firem, které ji vyrábějí a ani s ekonomickou silou zemí, ve kterých se prodává. Její cenu ovlivňuje pouze nabídka a poptávka, proto je např. cena v Albánii o několik desítek % vyšší než cena v Německu.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:34Autor: Iveta

Otázka: Hezký den přeji pane generální..Jako maminka vám moc fandím, je to krásné dávat právě na vzdělávání dětí ze svého, i když na druhé straně mě jímá i smutek kvůli tomu, že stát není schopen vkládat do školství více financí. Máte můj velký dík...

Martin Roman: Děkuji! :-)

Odpovězeno: 04. 06. | 09:36Autor: David

Otázka: Nemyslíte si, že by bylo minimalně slušně, aby byli i jiní státní zaměstnanci, myslím tím vedení resortu a státních firem, placeni alespon přibližně jako vy? Vaše mzda mě přijde poněkud přehnaná. Myslím, že až tolik práce, aby jste měl příjem v této výši, neodvádíte.

Martin Roman: Má mzda je úplně stejná jako mzda mého předchůdce. Já jsem si ji nestanovoval. Pokud máte na mysli akciové opce, zde je nestandardní především rychlost s jakou akcie ČEZu v posledních letech rostly, v tomto ohledu je ČEZ nejúspěšnější energetickou firmou na světě.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:36Autor: Mart

Otázka: Taky bych přispěl zte svého na školství, kdyby mě to stát dal, v tom žádnou filantropii nevidím!

Martin Roman: Dar na novou školu věnuji ze svého osobního zdaněného přijmu. Nikdo mě k tomu nenutil a žádnou výhodu z toho mít nebudu.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:37Autor: Peta

Otázka: Připadá mi, že neustálým růstem cen EE se stát snaží jak může zalepit díry ve státním rozpočtu. Co si o tom myslíte vy? Doufám, že odpověď nebude bez komentáře. Děkuji

Martin Roman: Stát ani ČEZ nemohou ovlivnit ceny elektřiny. Ty stanovuje trh na základě poptávky a nabídky.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:39Autor: Michal B.

Otázka: Dobrý den. Myslíte si, že je nutné stavět další atomové elektrárny, když jsme dnes čistým exportérem el.energie (a 2.největším) v Evropě? Nemyslím si, že naše ekonomika bude v budoucnu tak "hladová" abychom potřebovali 2.Temelín.

Martin Roman: Bohužel růst našeho domácího produktu (spotřeba el.energie roste koeficientem 0,6x růst HDP) bude výstavbu velkého zdroje el. energie ve střednědobém horizontu vyžadovat. Také protože nebude možno obnovit kompletní výkon současných hnědouhelných elektráren kvůli nedostatku uhlí.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:41Autor: Olga

Otázka: Jaký je Váš vztah k ČSSD, když Vám dala tuhle celkem fajn trafiku v ČEZ v roce 2004?

Martin Roman: Jsem zcela apolitický a to i přestože jsem svou funkci získal v době, kdy byl premiérem p. Vladimír Špidla. Věřím, že o mém jmenování nerozhodly politické konexe, ale výsledky mé práce v předchozích letech.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:42Autor: David

Otázka: Dobrý den, můžete potvrdit nebo popřít tvrzení pana Macháčka v pátečních HN: "Podle našich informací probíhají diskuse s regulátorem, zda je možné do denních obchodovatelných objemů započíst i tzv. blokové obchody (třeba na účtech jednoho brokera), které by mohly objemy uměle zvyšovat."

Martin Roman: Máme písemné vyjádření ČNB, že blokové obchody lze realizovat,ale oproti obchodům na cenotvorných trzích musí být minoritní.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:44Autor: Pepé

Otázka: Dobrý den, po nás (maloodběratelé) chcete, abychom platili za elektřinu jako na západ od nás ale naše platy se těm na západě jestě hezky dlouho nevyrovnají (snad až na ten Váš). STYĎTE SE !!! Ať žije monopol...

Martin Roman: Cena elektřiny je bohužel absolutně "asociální" stejně jako třeba cena benzínu. V Albánii je cena elektřiny vyšší než v Německu. Podíl ČEZu na dodávkách konečným zákazníkům v ČR je cca 45%. Pohybujeme se na plně liberalizovaném trhu a monopol už dávno nemáme.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:46Autor: Lojza

Otázka: A proč nevlastní celý ČEZ stát, měl by všechny zisky. Proč mají vydělat jen jedinci tak nehorázné peníze ?

Martin Roman: O zařazení části ČEZu do kupónové privatizace jsem opravdu nerozhodoval. A díky burze se může stát každý akcionářem ČEZu a podílet se na jeho ziscích.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:47Autor: Petr K.

Otázka: Měl by podle vás zůstat ČEZ v rukou státu, nebo by bylo lepší ho prodat do soukromých rukou? Chci znát názor OBČANA Martina Romana. Díky.

Martin Roman: Jsem zastáncem tržního prostředí a tržních mechanismů. Nicméně energetika je velmi specifická a v největších evropských společnostech má většinou stát významný podíl.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:48Autor: Peta

Otázka: Chci se zeptat proč jste pro svůj finanční dar zvolil právě školu, ve které je ředitelem V. Klaus ml.? Je to jen náhoda? nebo jste volil mezi více ústavy?

Martin Roman: Volil jsem mezi více ústavy. Pro PORG jsem se rozhodl, protože má mezi soukromými gymnázii největší renomé.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:49Autor: jar2004

Otázka: Dobrý den. Tak jako drtivá většina lidí, i já se zeptám: Je potřeba aby ČEZ měl stále takové zisky? Není morálnější pro širokou veřejnost elektřinu zlevnit? Vždyť už i tak máme jednu z nejdražších v Evropě.

Martin Roman: Viz odpověď výše.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:50Autor: Deff

Otázka: Jak velkou moc má stát, potažmo vláda, nad chodem čezu? Je přece jenom největší, majoritní, akcionář. Říká vám, kam investovat, kam ne, jaké mají být ceny energií, nebo koho můžete přijmout?

Martin Roman: Stát jako akcionář hlasuje na valné hromadě o členech dozorčí rady. Ti mají kontrolní funkci nad klíčovými rozhodnutími ČEZu, musí však hájit zájem všech akcionářů společnosti.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:50Autor: Milan H.

Otázka: Proč se stále zvedá cena elektrické energie, když zisky ČEZu rostou mílovými kroky. Proč srovnáváte ceny enegie na EU,uvědomte si, že ne každý má plat jako vy. Až budeme mít platy jako v EU ať je cena energie jako v EU.

Martin Roman: Viz odpověď výše.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:53Autor: Jan

Otázka: Jak obhájíte svoji výplatu a nákup akcií před skutečným tahounem české ekonomiky ŠKODA Auto a.s., její předseda představenstva bere cca zákl. plat 5 mil. Kč ročně zatímco vy pracujete ve státní firmě a platíme to tedy my všichni...(akcie by šli nahoru i bez Vás)

Martin Roman: Zahraniční manažeři v ČR mají v naprosté většině větší část platu ve své mateřské zemi. Cena elektřiny roste v celé Evropě, nicméně akcie ČEZu rostou daleko rychleji než akcie energetických společností. Nemohu tedy vyloučit, že jsme k tomu opravdu přispěli :-)

Odpovězeno: 04. 06. | 09:56Autor: Evžen Jirků

Otázka: ČEZ snižuje svůj základní kapitál tím, že skupuje své akcie, které následně zničí. Skutečně není lepší způsob, jak snížit přebytek hotovosti firmy? Co takhle aktivnější akviziční činnost v zahraničí?

Martin Roman: ČEZ je v zahraničních akvizicích nejúspěšnější firma v regionu. Problém však je, že není dostatek aktiv na prodej. I protože se ostatní země vzhlédly v úspěchu ČEZ a nechtějí své firmy prodávat. Zpětný odkup akcií je zcela standardní a rozšířená forma snížení přebytku hotovosti a analytici nás k němu vyzývali již několik let.

Odpovězeno: 04. 06. | 09:57Autor: Pavel Donát

Otázka: Jakým způsobem tzv. "dobíjíte baterie"? Máte vůbec čas nějak relaxovat? Co Vám v současné práci přináší největší uspokojení?

Martin Roman: Největší uspokojení mi přináší pobyt s dětmi (mám doma dvě malé dobíječky :-) a sport.

Odpovězeno: 04. 06. | 10:00Autor: wolf

Otázka: 1. Kolik musí mít ČEZ zisk, aby přestal zvyšovat ceny?
2. Myslíte, že je normální a morální, že máte 50x větší mzdu než je průměr v ČR, v podniku, který ovládá stát?
3. Jak má normální člověk pochopit osobní vklad 100 miliónů do nějaké školy?

Martin Roman: ad. 1. Žádná taková vazba neexistuje, viz výše. ad. 2. Ve světě to normální je, průměrná mzda manažerů 100 největších amerických společností je několiksetkrát vyšší, než průměrný plat v USA. ad. 3. Přijde mi takový dar smysluplnější, než kdybych si například koupil jachtu...

Odpovězeno: 04. 06. | 10:01Autor: Kraken

Otázka: Jaký měl ČEZ důvod nevyplatit zaměstnancům doplatek na vánoční plat, ale jen zálohu?

Martin Roman: Toto je interní zaležitost ČEZ. Na intranetu najdete vysvětlení.

Odpovězeno: 04. 06. | 10:03Autor: Rascal

Otázka: Neustále se zdražuje elektřina, obhajujete se tím, že roste spotřeba a klesýá výroba, jenže velká část elektřiny jde na export. Navíc klasickej tah je že pokud lidi začnou šetřit elektřinu tak jí zdražíte a vyděláte uúplně stejně.Proč nezdražujete exportní elektřinu a českou nedržíte?

Martin Roman: Připojením k EU jsme se připojili i k její energetické soustavě a nemůžeme prodávat za různé ceny. I kdybychom to udělali, čeští spekulanti elektřinu skoupí a k českým zákazníkům by se stejně dostala za tržní evropské ceny.

Odpovězeno: 04. 06. | 10:07Autor: neo

Otázka: dobrý den,
jsem překvapen kolik lidí Vám závidí úspěch. Takže kritizovat příjmy manažerů nehodlám, za odváděnou práci si je jistě zaslouží.problém vidím v monopolizaci ČEZU,a v tom, že je v "rukou státu".ceny elektřiny sice nejsou neúnosné, ale další zdražování je myslím zbytečné.co vy na to?

Martin Roman: Bude záležet na vývoji cen elektřiny v celé střední Evropě a ta určitě nebude dlouhodobě jen růst. Jedná se o cyklickou záležitost, která se odvíjí od toho, kolik se staví nových zdrojů a jaké jsou ceny ropy, neboť od ní se odvíjí cena plynu. Plynové elektrárny jsou totiž nejdražšími zdroji a jejich plné náklady jsou zásadní pro cenu elektřiny v regionu.

Odpovězeno: 04. 06. | 10:11Autor: Jarda

Otázka: Nechtěl jsem se zůčastnit diskuze ale po přečtení příspěvků je mi stydno za český národ (ale vůbec mne to nepřekvapilo).Pořád všichni probírají jenom Váš plat a akciové bonusy. To snad nikdo nevidí, že kdyby byla firma špatně řízena, tak se to odrazí i v ceně akcií a v hodnotě firmy pro privatizaci?

Martin Roman: Děkuji Vám. ČEZ je největší majetek státu a jeho další úspěšný rozvoj umožní například profinancování důchodové reformy, i proto má snad naše práce smysl. Děkuji Vám za otázky a přeji pěkný den! Martin Roman

 

Právě se děje

Další zprávy