Soud potvrdil pokutu 80 milionů pro Telefóniku

čtk
29. 5. 2007 16:24
Operátor byl potrestán za zneužití dominance
Foto: Telefónica O2

Brno - Pokuta 80 milionů pro společnost Telefónica O2 za zneužití dominance platí. Loňské rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes potvrdil brněnský krajský soud. ČTK to řekl soudce David Raus.

Firma podle ÚOHS ještě pod názvem Český Telecom znevýhodňovala menší operátory na trhu rychlého internetu ADSL, původně jí úřad vyměřil sankci 90 milionů.

Proti rozsudku se může bránit u Nejvyššího správního soudu. ÚOHS se začal případem zabývat v roce 2003. Telecom tehdy v jeden den zveřejnil cenové nabídky k přístupu do sítě internet a přenosu dat technologií ADSL pro koncové zákazníky i pro ostatní operátory.

Podle prvostupňového rozhodnutí tak firma nedala menším operátorům dostatečný časový předstih ke zvážení nabídky a uzavření smlouvy. Alternativní operátoři přitom nemohli bez přístupu k sítí Českého Telecomu službu poskytovat. Podle ÚOHS tím utrpěli i koncoví zákazníci, měli na výběr z méně nabídek.

Původně za to firma dostala pokutu 90 milionů korun, loni ji ale úřad o deset milionů snížil. Podle předsedy ÚOHS Martina Peciny druhostupňové rozhodnutí lépe odpovídá prospěchu, který z nezákonného jednání Telecom měl. ÚOHS se zabýval chováním kdysi státního telekomunikačního operátora už několikrát. Za zneužití dominantního postavení musela firma zaplatit přes 400 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy