Největší prodejce zájezdů po síti změní majitele

Hana Vorlíčková
28. 5. 2007 18:00
Invia.cz by měla mít nového majitele do konce roku

Praha - Největší tuzemský cestovní server Invia.cz by měl mít do konce roku nového majitele.

Aktuálně.cz to potvrdily dva zdroje z firmy. Spekuluje se především o serveru Expedia.com, který ve světě patří mezi největší hráče na trhu on-line prodejů, a o cestovní kanceláři TUI. Ve hře však mohou být i jiné cestovní kanceláře a zahraniční privátní fondy. 

Dlouhé námluvy

Největší tuzemský portál o cestování hledá strategického investora přibližně rok. "V poslední době se ale jednání o prodeji zintenzivnila," potvrdil Michal Tůma, marketingový ředitel tuzemského portálu.

Jedenapadesátiprocentním majitelem Invia.cz je v současné době švýcarská společnost Internet Travel Holding. Za kolik by mohla být Invia.cz prodána, se nikdo z firmy vyjádřit nechtěl. Podle Petra Staňka, spolumajitele konkurenčního serveru NetTravel.cz by to ale mohlo být kolem čtvrt miliardy korun.

Invia.cz prodává zájezdy více než dvou stovek cestovních kanceláří. Vyjma on-line prodejů má ale i svá kamenná klientská centra ve více než 15 českých městech. Má také zastoupení na Slovensku a v Polsku. "Obrat společnosti dosáhnul v uplynulém roce 870 miliónů korun. Asi 95 procent z toho tvoří prodeje zájezdů, zbytek je například prodej letenek," uvádí Tůma.
 
Podle analýzy NetTravel.cz se v Česku v uplynulém roce prodalo po webu asi patnáct procent  - přibližně dvě miliardy korun - z celkového finančního objemu zájezdů. Letos by to měla být podle expertů asi pětina.  I tak je Česko stále pozadu například za Velkou Británií, kde se po webu prodává asi třetina všech zájezdů, ve Spojených státech je to dokonce čtyřicet procent.

V Česku funguje několik internetových prodejců dovolených. Vyjma Invia.cz, která ovládá asi 45 procent trhu, zde působí například NetTravel.cz nebo server Zájezdy.cz. Vyjma toho prodávají po webu zájezdy i velké tuzemské cestovní kanceláře jako například CK Fischer nebo Čedok.  

 

Právě se děje

Další zprávy