Central Group chce v Rusku stavět byty

Hana Vorlíčková
20. 5. 2007 23:00
Poptávka po bytech v Moskvě je obrovská
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Společnost Central Group plánuje vstup do Ruska . "Chceme v Moskvě stavět byty i rodinné domy. V metropoli je ohromná poptávka po bydlení a to nás láká," potvrdil pro Aktuálně.cz majitel firmy Dušan Kunovský.

Jeho společnost je v Česku jednou z největších, která se specializuje na výstavbu bydlení. Central Group tak bude první českou firmou, která chce v Rusku stavět výlučně jen byty.

V současné době jedná z jedním z největších ruských developerů, se kterým chce založit společný podnik. "Peněz je v Rusku dost. My tam chceme přinést hlavně naše knot how ohledně organizace firmy a způsobu prodeje. Peníze jsou až v dalším ranku," říká Kunovský. Jméno budoucího partnera však zveřejnit nechce.

"Zatím není podepsaná smouva, a tak by to bylo nekorektní," dodává.

Rizika byznysu

Foto: Ondřej Besperát

Před finálním podpisem se ale podle něj musí ještě jednou zvážit veškerá rizika byznysu. Mezi ty patří například i to, že tam téměř nelze koupit pozemek. Vše je dlouhodobě pronajaté od státu, nebo města.

Developer se ve smlouvě o pronájmu musí zavázat, že bude třeba investovat do infrastruktury v okolí. Celý ruský realitní trh s bydlením se koncentruje do Moskvy a jejího okolí. "Je tam neuvěřitelné množství peněz a ceny bytů dosahují závratných výšek. Tamní novostavby se dají rozdělit do tří kategorií: Ekonomy, byznys a elitní," uvádí Kunovský.

Nejlevnější bytové domy  ve standardu ekonomy mívají více jak dvacet pater a stojí na okraji Moskvy. Jejich cena začíná na třech tisících amerických dolarů za metr čtvereční. "Domy označované jako byznys to mají do centra Moskvy blíž a i architektura je hezčí. Už to nejsou typické novodobé paneláky. Nic méně stále se jedná o výškové budovy," vypráví.

Bydlení pro bohaté

Foto: Ondřej Besperát

"Elitní třída to je úplně něco jiného. Většinou blízko centra, společné prostory domů i služby jsou srovnatelné s pěti hvězdičkovým hotelem. Je tu recepce, bazén, fitness centrum i úklidové služby," říká majitel Central Group.

Cena takového bydlení začíná na 10 tisících dolarech za čtvereční metr. Na nejdražším místě v Moskvě v lokalitě Kopernik se za byt platí minimálně 30 tisíc USD za metr. Rodinné domy pak stojí nejčastěji od 400 tisíc do 2,5 miliónu USD. Ve všech případech se ale byty prodávají novým majitelům zcela nevybavené.

Ti si kupují jen prázdný prostor mezi nosnými zdmi.Často tu nejsou ani příčky. "V takovém stavu dostane prostor do rukou architekt a ten pak upraví byt na přání klienta," uvádí Kunovský. Bydlení je pro Rusy extrémně drahé. "Průměrný plat v Moskvě je tisíc dolarů. Průměr je ale průměr. Například učitelka tam vydělává jen 400 dolarů měsíčně," uvádí Kunovský.

V uplynulém roce prodal Central Group nemovitosti za více než 4,2 miliardy korun. Firma byla založena v roce 1994 a za dobu svého působení dokončila téměř 60 rezidenčních lokalit. Společnost dlouhodobě vykazuje stabilní zisk.

 

Právě se děje

Další zprávy