Problém hypermarketů: Lidé tam nechtějí pracovat

Tomáš Fránek
14. 5. 2007 23:00
Řetězce už lákají pracovníky i na ubytování
Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Brno - Těžká práce za málo peněz, nízká nezaměstnanost a ostrá konkurence jsou hlavní tři důvody proč supermarkety, hypermarkety i diskontní prodejny v Česku stále hůře získávají nové zaměstnance.

Problémy tak mají obchody především ve velkých městech s nízkou nezaměstnaností. Jenom v Praze například hledají přes úřady práce desítky prodavačů a prodavaček.

Třeba Tesco ve svých inzerátech nabízí mimopražským zaměstnancům i ubytování, podobně postupují i další velké řetězce, platí zaměstnancům i cestu do práce. Kvůli nedostatku zájemců firmy zaměstnávají také stále více brigádníků.

Hledá se prodavačka

"Chybí nám tak pět prodavačů, přes spolupráci s úřadem práce a náborové akce se nám stav nedaří naplnit a musíme brát brigádníky," řekl manažer brněnské prodejny jednoho z velkých provozovatelů hypermarketů v tuzemsku.

Obchodní řetězce přitom nabízí stovky volných pracovních míst po celé zemi. Jenom společnost Ahold tak podle aktuální nabídky hledá pracovníky do Hypernovy na dvacet šest míst, velký část z nich je právě v Praze.

Další velký z hráčů na trhu, Lidl nyní nabízí přes šedesát volných míst ve svých prodejnách.

Boj o stále menší města, kam se ve velkém počtu tlačí především diskontní prodejny, navíc bude působit problémy s dostatkem pracovníků i v těchto místech.

"Hledali jsme pro okresní město, kde je hypermarket, staví se druhý, tři diskontní prodejny a tři supermarkety jak vedoucí jednotlivých úseků, tak prodavačky, část míst se ale přes to, že v regionu je nadprůměrná nezaměstnanost, nepodařilo obsadit. A je pravděpodobné, že budeme hledat nové lidi na Slovensku," uvedl Petr Slovák z personální agentury Axion.

Za důvody, proč obchodním řetězcům začínají chybět zaměstnanci, označují ekonomové nízkou nezaměstnanost, ostrou konkurenci řetězců a taky těžké pracovní podmínky a nízké platy.

"Je to práce velmi často přes víkendy a svátky, ve velkých městech i dlouho do noci. A platy rozhodně nepatří mezi nejvyšší," uvedl ekonom Milan Raška.

Například Interspar nabízí pro prodavačky do svého obchodu v Uherském Hradišti platy začínající na osmi a půl tisících korun, nabídka Aholdu pro prodavačky na stránkách brněnského úřadu práce počítá s 65 až 75 korunami na hodinu.

Bezpečnost a práva zaměstnanců

Pracovní podmínky v obchodních řetězcích naposledy kritizovali právníci Ekologického právního servisu, kteří na základě statistik inspektorátů práce uvedli, že řetězce poměrně často porušují práva svých zaměstnanců nebo bezpečnostní předpisy.

Ze statistik vyplynulo, že nejčastěji porušovaly práva svých zaměstnanců obchodní řetězce Plus Discount, Delvita a Billa.

Inspektoři při kontrolách zjistili nedodržování právních předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců při práci či nedodržování povinného odpočinku mezi směnami.

Obchodníci svým zaměstnancům často také neposkytují nepřetržitý odpočinek v týdnu, přestávky na jídlo či jim nařizují nadměrné a neopodstatněné přesčasy.

Novostavba Alberta v brněnském Novém Lískovci sto metrů od opuštěné samoobsluhy
Novostavba Alberta v brněnském Novém Lískovci sto metrů od opuštěné samoobsluhy | Foto: Ludvík Hradilek

"Uvedené informace ukazují, že v hypermarketech často dochází k porušování práv zaměstnanců, za které jsou ukládány velmi nízké pokuty, které obchodní řetězce, rozhodně nemotivují k tomu, aby od porušování a obcházení pracovněprávních předpisů ustoupily," Jana Koukalová z Ekologického právního servisu.

Obchodní řetězce v tuzemsku zaměstnávají desítky tisíc lidí, jednotlivé firmy patří mezi největší zaměstnavatele v zemi. Ahold má čtrnáct a půl tisíc pracovníků, Tesco zaměstnává asi třináct tisíc lidí.

Podíl velkých firem na tuzemském trhu přitom rychle roste.

Hypermarkety, supermarkety a diskontní prodejny měly loni v Česku již 72procentní podíl na trhu. Mezi zeměmi střední a východní Evropy tak Česko patřilo druhé místo za Rakouskem, kde podíl řetězců byl 73 procent

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy