Česko se neumí postarat o turisty, říká zpráva

Tomáš Fránek
7. 5. 2007 13:30
Ve světovém porovnání skončilo Česko na 35. místě
Střídání hradní stráže je oblíbenou turistickou atrakcí
Střídání hradní stráže je oblíbenou turistickou atrakcí | Foto: Jiří Kropáček

Brno - Příjmy z cestovního ruchu rostou v Česku jen pomalu: Země neumí turistům nabídnout dostatek služeb, chybí i infrastruktura.

Republika se tak ocitla až na pětatřicátém místě čerstvě publikované analýzy Světového ekonomického fóra, která porovnává prostředí pro turistiku a cestovní ruch ve 124 zemích světa.

Hodnotila se bezpečnost, přírodní a kulturní památky, zákony vztahující se k životnímu prostředí, úroveň hygieny, letecká infrastruktura, úroveň pracovní síly a priority, které těmto sektorům poskytuje vláda.

Ze zprávy vyplývá, že České příjmy výrazně zaostávají za státy, které jsou pro návštěvníky přívětivější. Nejlepší prostředí podle analýzy nabízí Švýcarsko. Těsně v závěsu jsou Rakousko a Německo.

Po letech pražský pokles

"Švýcarsko je domovem prestižních škol pro hotelové manažery. Nabízí výbornou dopravní i turistickou infrastrukturu a je bohaté na přírodní krásy," píše se ve studii.

Na 4. místě se umístil Island a na pátém USA. Do první desítky se ještě dostaly Hongkong, Kanada, Singapur, Lucembursko a Velká Británie.

Naopak - nepříliš dobře skončily země, které patří v počtu turistů mezi nejvyhledávanější místa. Itálie se například umístila jen o dvě příčky před Českem. Země má podle studie mnoho slabých stránek, včetně různých politických pravidel a nařízení.

Před Českem jsou podle analýzy také Estonsko, Izrael nebo Tunisko, naopak těsně za Českem Slovensko a Chorvatsko.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury to dokazuje, že zdaleka nestačí mít jenom hezké památky, ale k tomu jsou potřebné kvalitní a k turistům přívětivé služby.

"Nad výsledky analýzy bychom se měli zamyslet, v loňském roce totiž poprvé od roku 1989 ubyl počet zahraničních turistů mířících do Prahy. Pokles turistů by byl ještě vyšší, zachránily ho pouze nárůsty počtů Poláků, Slováků a mimoevropských turistů," uvedl Okamura s tím, že do hlavního města zamířilo o 0,6 procenta návštěvníků méně.

Návštěvnost Prahy je přitom pro tuzemský cestovní ruch klíčová, téměř šedesát procent turistů navštěvuje pouze Prahu.

"Je tedy potřeba zkvalitnit stávající služby, tedy chování a vzájemná ohleduplnost lidí či ukazatele v turistických centrech alespoň v angličtině. Nutné je též odstranit notoricky známé problémy - okrádání v taxi, v restauracích, kapsáři, klamavé směnárny," uvedl Okamura.

Čistota a pořádek

To, že turisté nejsou v Česku úplně spokojeni, dokládají i další průzkumy. Domácím i zahraničním turistům v České republice tak nejvíce vadí nízká úroveň péče o veřejnou čistotu a pořádek. Spokojeno bylo pouhých 20 procent z nich.

Vyplynulo to z průzkumu státní agentury CzechTourism, kterého se v Praze a jednotlivých regionech zúčastnilo téměř 27 tisíc turistů.

Problémy tak mají i vyhledávané turistické oblasti mimo Prahu. Lepší dopravní infrastruktura a s tím spojené služby pro motoristy chybí například Českému ráji.

V roce 2006 dosáhly příjmy od zahraničních turistů v České republice 113,1 miliard korun, což je asi o dvě procenta více než o rok dříve, a přijelo 6,4 milionů turistů, tedy nárůst přes 1,5 procenta.

Tento nárůst je však nižší než průměrný přírůstek ve vyspělých zemích, který činí přibližně 3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy