Ekologové kritizují Hyundai: Neplní své závazky

Tomáš Fránek
25. 4. 2007 19:32
Problém je nezákonný postup, liknavost a neochota

Brno - Půl roku po uzavření průlomové smlouvy mezi státem, krajem, ekology a automobilkou Hyundai se objevuje nespokojenost s tím, jak korejská firma plní své závazky.

Právníci Ekologického právního servisu se nyní s ohledem na oficiální zahájení výstavby a trvající obtíže v jednání s korejskou společností rozhodli své námitky zveřejnit.

Za nezákonný postup právníci označili předložení neúplné projektové dokumentace ke stavebnímu řízení týkající se výstavby závodu na výrobu převodovek.

ČTĚTE: Hyundai oficiálně začíná, rozpoutá boj o lidi

Nezákonná dokumentace

"Z analýzy dokumentace vyplynulo, že v rozporu se zákonem neobsahuje vypořádání vlivů na životní prostředí - posouzení vnějších hlukových emisí, emisí do ovzduší, celkové objemy odpadních vod," uvádí právníci Ekologického právního servisu ve své zprávě.

Hyundai v souvislostech

Výstavba silnic pro Hyundai nabírá zpoždění.

Korejci mění SLovensko. Čeká to i Moravu.

Korejci v Česku posilují. Investují další miliardy.

Firma nereagovala na upozornění, podklady nedoplnila, stavební úřad přesto vydal stavební povolení. Hyundai navíc vyzval Ekologický právní servis, aby se vzdal svého práva na odvolání a umožnil urychlené nabytí právní moci stavebního povolení.

"Vyzvali jsme znovu firmu k nápravě nezákonného stavu, pod hrozbou využití sankcí vyplývajících ze smlouvy. Ty umožňují ekologům uveřejnit v českém a světovém tisku na náklady automobilky inzeráty o porušení podmínek ze strany automobilky. Až po hrozbě se firma zavázala celou záležitost napravit do poloviny května," uvedli ekologičtí právníci.

Foto: Reuters

Zástupci společnosti Hyundai dnes uvedli, že se k plnění smlouvy vysloví později.

Podle ekologů se ale firma navíc nesnaží využívat nejlepší dostupné technologie a nerespektuje stanoviska vzešlá v rámci posouzení vlivu továrny na životní prostředí.

Pro odvádění jakýchkoliv vod z areálu firmy totiž byl doporučen systém, který neovlivní půdu, podzemní a povrchové vody.

Ekologové tvrdí, že firma použila jeden z nejlevnějších systémů, který technologicky v žádném případě neodpovídá standardu systému svařovaných spojů.

"Firma Hyundai namísto okamžité nápravy stavu věcí nejdříve vyžadovala předložení podrobnějších důkazů a po dlouhou dobu nebyla ochotna připustit změnu používané technologie. Teprve po dlouhém vyjednávání přistoupila k výměně používaného systému," uvedli právníci.

Přístup je zklamáním

Firma se zatím nezavázala, že při další stavební činnosti bude používat technologii, která dosahuje standardu systému svařovaných spojů. "Přitom tato technologie byla běžně používána při výstavbě sesterského závodu Kia v Žilině," dodal Ekologický právní servis.

Jeho zástupci jsou postojem firmy zklamáni. Dosud například ekologové nedostali odpověď na nedostatky, které objevili v projektové dokumentaci.

"Neochota chovat se skutečně odpovědně a dodržovat své závazky vyplývající z uzavřené smlouvy je z dosavadního jednání společnosti zřejmá." říká Pavel Franc, právník programu Garde Ekologického právního servisu.

Deklaraci mezi státem, krajem, společností Hyundai a čtyřmi nevládními organizacemi se podařilo uzavřít před asi půl rokem.
 
Bylo to vůbec poprvé, co v Česku vznikla komplexní dohoda s nadnárodní firmou ještě předtím, než byla zahájena výstavba její továrny.

Kraj a stát se zavázaly zastavit přípravu dalších průmyslových zón na zelené louce, automobilka pak například ke snaze co nejvíc omezit dopravu, využívat co nejmodernější technologie neškodící životnímu prostředí a zřídit nadační fond určených na rozvoj občanských aktivit v okolí továrny.

Ekologové se zase zavázali, že nebudou žalobami blokovat výstavbu továrny a vydávání potřebných povolení a budou vše řešit přímo se zástupci automobilky.

 

Právě se děje

Další zprávy