Mercedes porazil Karosu. Češi od něj koupí 600 autobusů

Dušan Klimeš
20. 4. 2007 13:30
Dopravci plánují obměnit svoji flotilu
Dnes čekají lidé na autobusy před vlakovým nádražím na nástupištích pod širým nebem.
Dnes čekají lidé na autobusy před vlakovým nádražím na nástupištích pod širým nebem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jihlava - Společnost EvoBus, která patří pod koncern DaimlerChrysler, vyhrála výběrové řízení na dodávku šesti set autobusů během pěti let sdružení dopravců ICOM. Utrží za ně asi 3,5 miliardy korun.

"Mohu potvrdit, že EvoBus se stal vítězem výběrového řízení," sdělila deníku Aktuálně.cz místopředsedkyně představenstva Eva Kratochvílová ICOM Transport.

Vozy Mercedes Benz, které Icom nakoupí, splňují nejpřísnější evropské ekologické normy a o zakázku bojovaly s autobusy značky Karosa.

"Výběrového řízení se zúčastnily pouze tyto dvě firmy. Důvodem byl požadavek na splnění normy Euro 5 s nejnižšími emisemi," řekl již dříve pro ČTK ekonomický ředitel Icomu Jan Varhaník.

Část od státu

Na obnovu vozového parku přispívá i stát. To byl také důvod, proč muselo sdružení dopravců ICOM vypsat veřejnou soutěž. Stát přispěje na nákup 35 autobusů ročně, dopravci jich pořizují celkem 80 až 100.

Do rozhodování o vítězi mohli zasáhnout i samotní cestující. Obě firmy totiž poskytly v únoru po jednom autobusu, které v rámci testovacích jízd ujely patnáct set kilometrů. Pasažéři pak mohli jízdu hodnotit pomocí ankety.

ICOM plánuje obměnit 500 autobusů, další stovku chce použít na rozšíření osobní dopravy. O nové zakázky se nyní podnik uchází v Ústeckém kraji. "Máme vytypované i jiné oblasti," podotkl Varhaník. Seskupení provozuje vozidla v průměru osm let. Vyřazené autobusy, které se ještě dají provozovat, prodá. Zbylé, jichž bývá většina, likviduje.

ICOM má majoritní podíl v ČSAD Slaný, Benešov, Jindřichův Hradec a Ústí nad Orlicí, vlastní třebíčské Trado Bus a Trado Mad, vstoupil do ČSAD Praha-západ. Seskupení ročně přepraví přes 40 milionů cestujících.

 

Právě se děje

Další zprávy