Šéf státních Lesů rezignoval

aju
8. 2. 2007 15:59
Praha - Generální ředitel státního podniku Lesy České republiky František Koníček dnes rezignoval na funkci, do níž nastoupil loni v červnu.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Důvody podnik, který se nyní snaží vyrovnat s nebývalou kalamitou v lesích a který dlouhodobě řeší problémy s tendry na lesnické práce, odmítl sdělit.

"Pan ředitel řekl své důvody ministru zemědělství," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí Lesů Tomáš Vyšohlíd.

Podle ministra Petra Gandaloviče je tento krok logickým vyústěním jejich rozdílného pohledu na řízení Lesů.

"Od zítřka pověřím vedením podniku Jiřího Holické, což je krajský inspektor v Karlových Varech. Ten povede firmu do doby, než bude ve výběrovém řízení zvolen nový šéf," řekl Gandalovič deníku Aktuálně.cz

Složitá situace

Koníček důvody své rezignace odmítl blíže komentovat.

"Situace není tak jednoduchá. Chci, aby se to v lesnickém sektoru zklidnilo, nikoliv aby tam byly jakékoliv další nějaké animozity. Důvody jsem sdělil panu ministrovi a komentovat to nechci," řekl Koníček ČTK.

Podnik nyní prožívá totéž, co většina povodí při katastrofálních záplavách v roce 2002. Lesy České republiky utrpěly při lednové vichřici největší škody v historii a Koníček měl před sebou úkol co nejrychleji odstranit následky řádění větru.

Zužitkovat kalamitní dřevo je náročnější než standardní lesní těžba. Na snímku dřevozpracující závod ve Strážově.
Zužitkovat kalamitní dřevo je náročnější než standardní lesní těžba. Na snímku dřevozpracující závod ve Strážově. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Koníček byl od roku 2003 čtvrtým ředitelem LČR, kterým patří asi polovina lesů v zemi. V září 2003 tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas odvolal dlouholetého šéfa LČR Jiřího Olivu a novým jmenoval Kamila Vyslyšela. Vyslyšel vypsal kontroverzní tendry na lesnické práce, které vyvolaly mezi lesnickými firmami velkou nevoli.

Vyslyšel ve funkci skončil v lednu 2005 a na jeho místo zasedl Vladimír Blahuta. Blahutu tehdejší ministr zemědělství Jan Mládek loni v červnu vystřídal Koníčkem. Nesouhlas s Koníčkovým jmenováním tehdy vyjádřil předseda opoziční ODS a nynější premiér Mirek Topolánek. 

 

Právě se děje

Další zprávy