Vyhláška: DVD dopadly jako koblihy

Tomáš Fránek
6. 2. 2007 0:00
Brno - Česko se opět rozhodlo být přísnější než Evropská unie a tentokrát to neodnesly koblihy, ale DVD. Uvnitř: ANKETA

Ministerstvo kultury vydalo vyhlášku, podle níž se vybírá autorský poplatek z nenahraných nosičů, tiskáren a DVD přehrávačů.

Na nesmyslnost vyhlášky si stěžovali lidé u ochránce lidských práv Otakara Motejla. Ten ji prostudoval a zjistil, že Česko v této oblasti předběhlo Brusel, který vybírání poplatků nevyžaduje.

Podle ombudsmanova šetření není však vyhláška diskriminační, a proto zatím nenavrhne její zrušení Ústavnímu soudu.

"I sám ochránce byl překvapen tím, že ne všechny členské státy Evropského společenství mají zavedeno zpoplatnění nenahraných nosičů (kopírovací techniky) a že i Evropská komise vyjadřuje vůči některým formám zpoplatnění své výhrady," uvedl Motejl ve své zprávě.

Podle něj poplatky v různé výši a rozsahu tak vybírá dvacet členských zemí, výjimkou jsou Kypr, Irsko, Malta, Lucembursko a Estonsko.

Dovozci uvádějí, že cena jednoho balení několika DVD kvůli nové vyhlášce vzrostla až o desítky korun.

"Pokud nebude vyhláška novelizována, zákazníci dají přednost cenově dostupnějším nosičům od nelegálních prodejců, kteří poplatky neplatí," uvádí Pavel Borowiec z Asociace pro digitální paměťová média a přehrávače.

Na neuvážené zvýšení poplatků podle Borowiece doplatilo Maďarsko, kde se poté výrazně snížil prodej balení značkových nosičů. "Situace v Maďarsku začala být natolik kritická, že v současnosti se nenahraná média dokonce kolkují," uvedl Borowiec.

Ministerstvo kultury se podobného vývoje neobává. Ceny by neměly vzrůst o více než osm procent, uvádí ředitel odboru autorského práva Pavel Zeman.
 
Motejl však prohlásil, že způsob zpoplatnění, především u takzvaných flashdisků a přenosných harddisků, by se mohl časem dostat do rozporu s tzv. principem přiměřenosti. Poplatek by mohl být příliš velký vzhledem k ceně výrobku.

Pokud tak nebude Ministerstvo kultury vyhlášku pravidelně novelizovat, Motejl zváží možnost navrhnout její zrušení.

Podobná, dnes už legendární "koblihová" vyhláška, podle které se muselo pečivo v obchodech prodávat balené, přestala v tichosti platit loni na jaře. I u ní se ukázalo, že EU balení koblih nepožaduje.

 

Právě se děje

Další zprávy