Carrefour v Česku prohrál spory o pokuty

Tomáš Fránek
20. 10. 2006 0:00
Brno - Obchodní řetězec Carrefour už v Česku nevydělá ani korunu, jeho počínání z minulých let ale ještě zaměstnává tuzemské soudy. Uvnitř: FOTOGALERIE

Infobox

CARREFOUR NEUSPĚL

  • Obchodní řetězec Tesco převzal 11 českých hypermarketů Carrefour letos v červnu. Díky této akvizici posílí Tesco pozici na tuzemském trhu, kde mu loni s tržbami 20,45 miliardy korun patřilo mezi deseti největšími obchodními řetězci páté místo.
  • Carrefouru na loňském žebříčku největších obchodníků připadlo deváté místo.
  • Tesco zaplatí za 11 hypermarketů Carrefour celkem 3,996 miliardy korun. Vedení společnosti odchod z Česka a Slovenska zdůvodnilo dlouhodobou strategií. Francouzský obchodní řetězec se zaměřuje pouze na trhy, kde dlouhodobě patří mezi tři největší obchodní společnosti.
  • Tesco firmu přejmenovalo na Cheshunt Stores ČR
  • Poslední rok působení v Česku nedopadl pro společnost Carrefour dobře. V loňském roce totiž zvýšila ztrátu z 586 milionů korun v roce 2004 na rekordních 1,42 miliardy korun.
  • Firma si navíc z předchozích let nesla zátěž v podobě neuhrazených ztrát za dalších 2,47 miliardy korun.
  • Firma vykázala vysoké ztráty i v předchozích letech. Například v roce 2001 činil její prodělek 384 milionů korun, o rok později 310 milionů korun a v roce 2003 se zvýšil na 465 milionů korun.

Francouzský řetězec nyní neuspěl u soudu se svou snahou zpochybnit část pokut, které dostal za prodej nekvalitních potravin nebo klamání zákazníků.

Řetězec, který letos prodal své obchody konkurenční společnosti Tesco, totiž prohrál ve třech sporech, ve kterých chtěl zpochybnit desetitisícové pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Rozhodnutí bylo jasné

Krajský soud v Brně žaloby Carrefouru nyní zamítl a udělení pokut v celkové výši téměř sto devadesát tisíc korun potvrdil.

Všechny tři případy jsou přitom v podstatě stejné, liší se jenom výší udělené pokuty. Inspektoři zjistili při svých kontrolách v prodejnách společnosti v Hradci Králové a Ostravě několik porušení zákona o potravinách a také zákona o vinařství.

Našli v regálech zdravotně závadné potraviny, na obalech chyběly údaje v českém jazyce, potraviny byly špatně označené. Za nejvážnější prohřešek, který v jednotlivých prodejnách zjistili, pak inspektoři udělili pokutu.

Nejvyšší sankce za porušení zákona v obchodě v Hradci Králové dosáhla sedmdesáti tisíc korun.

Carrefour inspekci zažaloval, podle firmy nevysvětlila, podle jakého zákona udělila pokutu za nejvážnější pochybení, namítal také například to, že v protokolu chybí podpisy.

Krajský soud v Brně nejprve rozhodnutí inspekce zrušil s tím, že opravdu není srozumitelné, proč byl uložen trest za nejzávažnější pochybení. Nejvyšší správní soud ale rozhodnutí krajských soudců označil za částečně nezákonné, inspekce vydala podle NSS srozumitelné a jasné rozhodnutí.

Krajský soud proto své rozhodnutí změnil a rozhodnutí inspekce o pokutách potvrdil.

Často pokutovaná firma

Mluvčí společnosti Tesco, která obchody Carrefour letos koupila, Jana Matoušková nechtěla rozhodnutí soudu nijak komentovat. Jde podle ní totiž o případy, která se staly před tím, než francouzský obchodní řetězec obchody v Česku prodal, a nynějšího stavu se nijak netýkají.

Carrefour byl v minulém roce třetím nejpokutovanějším obchodním řetězcem, průměrná výše pokuty za překročení zákona dosáhla padesáti tisíc korun. Ve 36 správních řízeních tak řetězec dostal pokuty za celkem 1,8 milionu korun.

Více zaplatila pouze společnost Ahold (7,6 milionů korun) a Julius Meinl (zhruba 2 miliony korun).

"Nejčastější prohřešky spočívaly v chybějícím označení výrobku v češtině, prodeji výrobků po době minimální trvanlivosti či po uplynutí doby použitelnosti. Časté byly také poškozené nebo nefunkční obaly," řekl již dříve ústřední ředitel inspekce Jakub Šebesta.

Zamítnutí tří žalob Carrefouru není prvním případem, kdy se kontrola v obchodním řetězci dostala až před soud.

Foto: Ondřej Besperát

Nešlo o zdraví?

Prodej plesnivých a prošlých potravin, které inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce našli v českobudějovickém obchodě Julius Meinl, další firmě, která už na tuzemském trhu nepůsobí, řešil letos budějovický okresní soud.

Inspekce zjistila, že v zázemí oddělení lahůdek se na pokyn vedoucí upravovaly prošlé salámy a sýry. Okrajovala se z nich plíseň, omývaly se octovou vodou a potíraly olejem. Pak se znovu prodávaly. Prodávaly se i prošlé saláty a sýrové dorty.

Za prodej zkažených sýrů a uzenin hrozily třem vedoucím pracovníkům až dva roky vězení, soud ale rozhodl, že nešlo o trestný čin, ale pouze o přestupek.

"Není jasné, zda tyto potraviny byly zdraví nebezpečné, protože Státní zemědělská a potravinářská inspekce je nezkoumala na obsah toxinů plísní," uvedla soudkyně Olga Smrčková. Podle ní nebyl poškozen spotřebitel, nikdo z plesnivých salámů a sýrů neumřel ani nedostal koliku.

Proti rozhodnutí se ale odvolala státní zástupkyně, o případu bude rozhodovat krajský soud v Českých Budějovicích.

Letos inspektoři objevili zkažené kuřecí maso v obchodním domě Tesco v Hradci Králové, firma jej okamžitě stáhla s tím, že ho má na svědomí nekvalitní dodávka od drůbežářské společnosti. Tesku ale stejně hrozí vysoká pokuta.

Podle od května letošního roku zpřísněného zákona na ochranu spotřebitelů hrozí prodejcům pokuta až do výše 50 milionů korun místo původního milionu. U prohřešků proti zákonu o potravinách lze udělit sankci nejvýše tři miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy