Nová investiční mánie: rybníky

Tomáš Fránek
16. 10. 2006 0:00
Brno - Malé obce i podnikatelé po celé zemi objevili další způsob, jak investovat peníze a přitáhnout turisty. Staví nové nebo obnovují zaniklé rybníky.
Foto: Aktuálně.cz

Jenom od začátku letošního října zveřejnily své plány vybudovat nové rybníky čtyři obce v jižních Čechách. Nový rybník tak bude například na více než dvanácti tisících metrech čtverečních v obci Hartvíkov.

Stavba nových vodních ploch se plánuje i v jiných krajích. Rybníků se tak po sto sedmdesáti letech dočkají v Bořeticích na jihu Moravy nebo u Mastníku na Třebíčsku.

Už chybí pozemky

Celkem už v krajině v Čechách a na Moravě přibylo několik desítek nových rybníků a to často v místech, kde v minulosti vodní plochy byly.

To je příklad Víceměřic na Prostějovsku, kde obec postavila za deset milionů korun nový rybník v místě pod zámkem, kde kdysi podle map vodní plocha v minulosti už jednou byla.

"Vodní areál má deset hektarů a rozkládá se na ploše, kterou kvůli zamokření nikdo zemědělsky nevyužíval," uvedl starosta obce Antonín Dostálík.

Nových rybníků je už dokonce tolik, že začínají chybět vhodná místa pro jejich výstavbu. 

Infobox

KRÁL RYBNÍKŮ

  • Rybník Rožmberk vybudoval v letech 1584 až 1590 na jihočeské řece Lužnici známý rožmberský regent Jakub Krčín z Jelčan. K jeho zabezpečení vypracoval důmyslný projekt vodního kanálu zvaného Nová řeka, aby jím odváděl přebytečnou vodu z Lužnice do Nežárky. Při výstavbě rybníka bylo za šest let přemístěno 750 tisíc metrů krychlových zeminy.
  • Poloha: Asi šest kilometrů severně od Třeboně na Jindřichohradecku v jedné z největších českých rybníkářských oblastí - v Třeboňské pánvi.
  • Rozloha: Vodní plocha rybníka je 489 hektarů, jeho katastrální výměra činí 677 hektarů. Původní rozloha rybníka činila asi 1060 hektarů. Rozlohou vodní plochy představuje Rožmberk největší český rybník. Následují Bezdrev (450 hektarů), Horusický (415 hektarů) a Dvořiště (337 hektarů). Všechny jsou v Jihočeském kraji.
  • Rožmberk obhospodařuje největší česká rybníkářská společnost - Rybářství Třeboň. Ta je největším výrobcem sladkovodních ryb v Evropě.

"S tím už jsme se setkali hlavně v jižních Čechách, rybníky chce opravdu stavět téměř každá obec, velký zájem mají také podnikatelé, ale vhodné pozemky jsou téměř do posledního místa vykoupené," uvedl Milan Bartoš ze specializované firmy zabývající se přípravou projektů výstavby nových vodních ploch.

Obce, ale také rybářská sdružení a firmy investují do výstavby nových rybníků i přesto, že to není levná záležitost (málokdy se podaří utratit méně než jeden milion korun) a musí splnit přísné podmínky.

Na druhou stranu obce mají možnost získat výrazné dotace od státu. Například z deseti milionů korun investovaných ve Víceměřicích tři čtvrtiny částky dostala obec od Agentury ochrany přírody a krajiny.

Jenom za loňský rok podle zprávy ministerstva zemědělství šlo jenom na obnovu a rekonstrukci rybníků od státu přes dvě stě milionů korun.

Povodně, rekreace, rybolov

A i když ve většině případů je hlavní funkcí nových rybníků protipovodňová ochrana, není to jejich jediné využití. Obce i rybářské svazy totiž počítají s tím, že jim pomohou přilákat do regionu turisty a také vydělají na komerčním rybolovu.

Ve Věžkách na Kroměřížsku tak za dvacet pět milionů postaví tři nové protipovodňové rybníky na místě, kde v padesátých letech už jednou rybníky byly, a povodeň je tehdy zničila.

A na březích rybníků vyroste také menší sportovní areál s hřištěm, kurty a bowlingem.

Dvouhektarový rybník, který se už staví v blízkosti známého autokempu, tak umožní například koupání ve známém poutním místě Velehrad, kde dosud tato možnost chyběla.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podobně uvažují i další zástupci menších měst. "Chtějí, aby se lidé měli kde v obci koupat, plánují výstavbu různých kulturních a sportovních areálů na jejich březích, počítají s komerčním lovem," řekl Milan Bartoš.

Právě komerční rybolov, kdy se ceny pohybují od devadesáti korun za den až po pět tisíc korun za celoroční povolení, láká ke stavbě rybníků také soukromé firmy. V Česku je totiž na čtyři sta tisíc lidí, kteří se věnují sportovnímu rybářství, zvyšuje se zájem i rybářů z okolních zemí.

Ryby na vývoz

Nový rybník postavený ze soukromých peněz tak letos začali rybáři využívat například v obci Újezd na Valašskokloboucku.

Ryby z rybníků jsou navíc výhodným vývozním artikelm. Ryby se v tuzemsku chovají v asi dvaceti čtyřech tisících rybnících o celkové ploše asi 52 tisíc hektarů. Loni rybáři vylovili přes dvacet tisíc tun ryb, asi polovina se vyvezla z Česka do zahraničí.

Letos rybáři očekávají přibližně stejnou produkci jako v minulém roce. V Telči na Jihlavsku zahájili sezonu výlovů v minulém týdnu. Větší část z očekávané produkce, kolem 400 tun ryb, prodají do států Evropské unie. 

Foto: www.sxc.hu

S rybníky se také obchoduje. Vyhlášený rybník Šeberák v Praze je tak na prodej za třináct a půl milionu korun. Rybník chtěl koupit i pražský magistrát, kvůli vysoké ceně ale nakonec od koupi ustoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy