Nic není nemožné. Nečas mluví o vyrovnaném rozpočtu

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 3. 2012 14:40
Premiér Nečas v projevu na Žofínském fóru připomněl, co chce jeho vláda
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyrovnat rozpočet a zároveň nezadupat do země ekonomický růst. To jsou podle premiéra Petra Nečase hlavní úkoly jeho vlády v době pokračující ekonomické nestability.

Ve svém vystoupení na 129. Žofínském fóru premiér zopakoval základní teze, na kterých se shoduje koaliční vláda a ke kterým se upíná jeho domovská strana ODS.

"Musíme se vrátit k základům konzervatismu. Nemůžeme utrácet více, než si můžeme dovolit," zopakoval premiér již několikrát vyřčené.

I když připomněl, že ve srovnání s ostatními státy Evropské unie Česko patří k tomu lepšímu co se nezaměstnanosti a zadlužení týče, nezapomněl dodat, že bez dalších úspor se neobejdeme.

Během tří let (2012 - 2014) vláda podle Nečase musí snížit schodek celkem o 150 miliard, aby splnila vytýčený cíl - dostat ho pod tři procenta HDP.

Podle něj není nemožné ani to, aby byl naplněn dlouhodobý cíl vlády - vyrovnaný rozpočet. Mohlo by se to prý povést už v roce 2016, musela by ovšem výrazně pomoci změna celkového ekonomického klimatu.

K cíli mají vládu dovést tři robustní opatření - snížení výdajů ve státním sektoru, změna parametrů pro výpočet penzí a zvýšení příjmů z DPH.

I když jde o známé pilíře vládního úsilí v boji o zachování „rozumné" výše schodku, žádný nový detail premiér svým posluchačům nesdělil. Podle něj musí být nejdříve vyjednány ve vládě.

Nečas připomněl také to, že do konce letošního roku by měla být odhlasována finanční ústava podobná pravidlům, které Česko společně s Británií nedávno odmítlo na evropské úrovni.

Premiér oceňuje snahu demokratické opozice o její zavedení, i když podle něj jde evidentně proti programu ČSSD, a dodal: "Velice rychle se ukáže, kdo to s rozpočtovou zodpovědností nemyslí vážně."

Finanční ústavou by se v budoucnu neměla řídit jen státní kasa. "Nezadlužená budoucnost musí být imperativem pro všechny složky státu včetně krajů a obcí."

Na závěr svého projevu se Nečas ještě jednou připomněl jako předseda ODS, tedy strany, jejíž voličská základna se rekrutuje z podnikatelské sféry.

"Vše podstatné leží na firmách a podnikatelích, úlohou státu je neházet jim klacky pod nohy." ukončil část projevu, ve které připomněl, že ani zdravé veřejné finance nezajistí automaticky konkurenceschopnou ekonomiku.

 

Právě se děje

Další zprávy