Povodňová daň přinesla do rozpočtu čtyři miliardy

Petr Kučera Petr Kučera
2. 2. 2012 11:25
O stokorunu měsíčně nižší základní sleva na poplatníka platila jen v roce 2011
Foto: Jan Langer

Praha - Státní rozpočet České republiky loni získal na takzvané povodňové stokoruně zhruba čtyři miliardy korun. Informoval o tom server Týden.cz.

Stát z těchto peněz již loni utratil 2,532 miliardy korun, a to prostřednictvím čtyř programů pod ministerstvy pro místní rozvoj, životního prostředí a zemědělství.

Výši tohoto mimořádného výnosu však ministerstvo financí jen odhadlo, podotýká server. "Přesnou výši nelze zjistit, neboť je tato částka součástí celkového výnosu daně z příjmů fyzických osob a je ji možno tedy pouze odhadnout," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Peníze podle něj nebyly používány na budování protipovodňových opatření, ale "byly a budou využívány na odstraňování povodňových škod nebo na částečné náhrady postiženým". Zbylé finance budou proinvestovány letos nebo v roce 2013.

Takzvaná povodňová daň, tedy o stokorunu měsíčně nižší základní sleva na poplatníka, platila jen v roce 2011. Počínaje letošním lednem se daňová sleva vrátila na předchozí výši 2070 korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy