Czech Coal: zaměstnanci nás připravili o 100 milionů Kč

ČTK ČTK, Věra Tůmová
25. 1. 2012 16:55
Zaměstnanci firmy prý prodávali uhlí pod cenou, aby na tom vydělali
Foto: Pavel Baroch

Most - Těžařská firma Czech Coal tvrdí, že přišla kvůli podvodům svých zaměstnanců o minimálně 100 milionů korun. V tiskové zprávě o tom informovalo vedení společnosti.
 
Zaměstnanci prodejního odboru prý podle vedení firmy prodávali uhlí dalším obchodníkům záměrně pod cenou, přičemž z celé akce měli také prospěch.
 
Mluvčí firmy Gabriela Benešová pro ČTK uvedla, že pochybení odhalilo interní vyšetřování. Trestní oznámení se firma teprve chystá podat.

Podvody s prodejem uhlí byly podle Czech Coalu dlouhodobější, zaměstnanci uhlí prodávali bez vědomí společnosti a hluboko pod cenou. Závěry kontroly hovoří o tom, že nakupující firmy byly přes příbuzenské vztahy napojené na některé pracovníky prodejního odboru.

Vedení zavádí bezpečnostní opatření

"Vzhledem k vzniklé situaci bude okamžitě zrušen celý odbor nákupu a prodeje uhlí Czech Coalu. Budou přijata taková bezpečnostní opatření, aby se situace již nemohla opakovat," uvedla Benešová. Vyšetřování firma zatím víc komentovat nebude, dodala.

Czech Coal je následník někdejší Mostecké uhelné společnosti a podle vytěženého objemu hnědého uhlí je druhý největší ze tří českých těžařů.

Konkurenční Severočeské doly vloni získaly nadpoloviční podíl české těžby, z ní ale dodávají hlavně mateřskému ČEZ, takže největší podíl na prodejním trhu má stále Czech Coal.

Hospodářské výsledky za rok 2011 firma zatím nezveřejnila, v roce 2010 utržila 10,88 miliardy korun. Meziročně to bylo o 1,89 miliardy méně. Klesl jí i zisk z 3,3 na 2,2 miliardy korun. Výsledky za rok 2010 firma zveřejnila na svém webu.

 

Právě se děje

Další zprávy