Půjčky přes internet: Devět z deseti není v pořádku

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
10. 1. 2012 15:40
V celé Evropské unii bylo v souladu s předpisy jen třetina webů, zjistila kontrola
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Devět z deseti webových stránek nabízejících lidem v Česku spotřebitelské úvěry, které byly kontrolovány v rámci celounijního šetření více než 550 webů, bude dále prověřeno.

V celé Evropské unii bylo v souladu s unijními předpisy jen 30 procent těchto webů, sdělila v úterý novinářům Evropská komise.

"Lidé při rozhodování o úvěru někdy zjistí, že je daný produkt dražší, než se původně zdálo, protože nebyly jasně nebo vůbec uvedeny důležité informace," řekl k výsledkům šetření eurokomisař pro spotřebitele John Dalli.

Podle něj není někdy úvěry snadné pochopit. Je tak nezbytné, aby provozovatelé poskytovali spotřebitelům dostatečné a správné informace. "Úkolem komise je zajistit spolu s vnitrostátními orgány, aby tato povinnost byla dodržována," dodal Dalli.

Úřady v zemích EU, na Islandu a v Norsku prošetřily během akce loni v září celkem 562 internetových stránek, které spotřebitelské úvěry nabízejí. Ve 393 případech byla zjištěna různá pochybení, u 380 z nich budou provedeny další prověrky.

Mezi hlavními problémy je podle Evropské komise například zavádějící prezentace nákladů. Problém v tomto směru byl zaznamenán u zhruba pětiny kontrolovaných webů.

U 233 stránek, tedy zhruba 43 procent všech kontrolovaných, zase nebyly poskytnuty jasné informace o různých složkách celkových nákladů, například o úrokových sazbách.

U téměř poloviny webů zase v reklamách chyběly některé informace, které by tam podle unijních předpisů být měly.

 

Právě se děje

Další zprávy