Průměrný plat Čechů už je nad hranicí 24 000 Kč

Radek Pecák Radek Pecák
5. 12. 2011 9:46
Oproti minulém čtvrtletí se mzdy zvýšily o pouhých 0,5 procenta
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Přesně 24 089 Kč byl průměrný hrubý měsíční plat zaměstance v České republice. Čerstvý údaj zveřejnil Český statistický úřad.

Podle jeho výpočtů vzrostla ve 3. čtvrtletí 2011 průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem proti stejnému období předchozího roku o 2,4 %. V podnikatelské sféře reálně vzrostla o 0,9 %, v nepodnikatelské reálně poklesla o 0,7 %.

Oproti době před rokem berou nyní zaměstnaci průměrně o 562 Kč více, což je zvýšení o 2,4 procenta. Protože se ovšem spotřebitelské ceny za uvedené období zvýšily o 1,8 procenta, činí reálný přírůstek mezd pouze 0,6 procenta.

Polepšili si jen zaměstnanci v soukromých firmách

Pomalý růst mezd podle ekonomů je příčinou toho, že spotřeba domácností klesá. "Velmi pomalý růst mezd provází celý letošní rok a v příštím roce situace v mzdách rozhodně pro zaměstnance nebude příznivější," předpokládá například  Pavel Mertlík z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

V podnikatelské sféře se proto průměrná mzda zvýšila nominálně o 2,7 %, reálně o 0,9 %, v nepodnikatelské sféře se zvýšila nominálně o 1,1 %, ale reálně se dokonce snížila o 0,7 %.

V některých odvětvích ekonomiky průměrné mzdy výrazně rostly, v jiných nominálně dokonce klesaly. Pokles je opět ve veřejné správě a obraně (-0,3 %), dále v odvětví kulturní, zábavní a rekreační činnosti (-0,2 %) a významně se snížila průměrná mzda také v profesních, vědeckých a technických činnostech (-3,1 %).

Mzda rostla zaměstnancům vodáren

Naopak nejvíce se dařilo v odvětvích zásobování vodou, činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi (+4,5 %), činnosti v oblasti nemovitostí (+5,1 %) a ostatní činnosti (+6,1 %).

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda ve 3. čtvrtletí 2011 po očištění od sezónních vlivů o 0,5 %.

 

Právě se děje

Další zprávy