Pošta překvapivě vydělá letos více. Ušetřila

ČTK ČTK
23. 11. 2011 10:20
Česká pošta má díky úsporám a propouštění vyšší zisk než vloni.
Foto: Radek Pecák

Praha - Státní podnik Česká pošta letos vykáže zisk mezi 350 a 400 miliony korun. Loni pošta hospodařila s profitem před zdaněním 261 milionů Kč. Novinářům to řekl generální ředitel Petr Zatloukal s tím, že letošní plán počítal se zhruba 50 miliony Kč zisku.

Za vyšším ziskem stojí především úsporná opatření. Pošta se stále potýká s úbytkem klasických listovních zásilek, který se pohybuje kolem 14 procent za rok.

Ještě rok platí monopol na malé zásilky

Firma ale letos propustila 1700 lidí a na konci roku by měli firmu opustit další administrativní pracovníci. "Cílový stav je okolo 33 000 zaměstnanců. V síti ale již počty snižovat nechceme," dodal Zatloukal. Podnik podle něj v budoucnu chce jít spíše cestou rozšíření služeb, které budou zaměstnanci poskytovat.

Česká pošta vykazuje roční tržby přes 20 miliard korun. Firma by se měla změnit na akciovou společnost, o datu transformace ale zatím vláda nerozhodla. Od roku 2013 končí monopol pošty na doručování zásilek do 50 gramů, který stát firmě garantuje výměnou za provozování základních služeb na celém území ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy