Ceny za teplo příští rok porostou dvojnásobným tempem

Radek Pecák Radek Pecák
21. 11. 2011 15:12
Bývalý premiér v nové funkci předpokládá, že ceny za teplo porostou v rozmezí 6-9 procent
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Martina Machová

Praha - Dvakrát rychlejším tempem než v uplynulých letech se příští rok navýší ceny tepelné energie pro domácnosti.

Zatímco v minulých několika letech bylo zdražení vždy v rozmezí od tří do pěti procent, od 1. ledna 2012 zvýší nejčastěji v rozmezí 6 až 9 % včetně DPH.

Předpokládá to předseda výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky Mirek Topolánek.

Leckde však lidé v domácnostech, kam je teplo přiváděno dálkově, mohou platit oproti letošku až o 10 až 14 procent více.

Hlavním důvodem růstu cen tepelné energie je zvýšení sazby DPH na teplo z 10 na 14 %. Do zvýšení se dále promítnou dražší ceny paliv a dalších nákladových položek. V některých případech jsou příčinou růstu také investice do modernizace zařízení nezbytné pro splnění emisních limitů.

Teplárny dodávají pro 1,5 milionu domácností

„Pokud by nedošlo k administrativnímu navýšení DPH, vývoj cen dálkového tepla by byl podobný jako v minulých letech, kdy docházelo k meziročnímu růstu mezi 3 až 5 %, především v závislosti na pohybu ceny zemního plynu a dalších paliv," řekl Topolánek.

Konkurenceschopnost většiny tepláren proti individuálnímu vytápění zemním plynem zůstává podle Topolánka přes zvýšení zachována nebo se dokonce zlepší. Průměrné náklady na individuální vytápění domácností zemním plynem se v průběhu roku 2011 zvýšily přibližně o 16 %. Cena samotné komodity - zemního plynu - je nyní oproti listopadu loňského roku vyšší téměř o čtvrtinu. Teplárny však k úpravám ceny v průběhu letošního roku většinou nepřistoupily.

Teplárny zásobují teplem pro vytápění a ohřev teplé vody přes 1,5 miliónu domácností. Zhruba 55 % tepla pro byty se v teplárnách vyrábí z uhlí a 40 % ze zemního plynu. Zbylých necelých 5 % připadá na teplo z topných olejů, biomasy, spalování odpadů a dalších obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Průměrná čtyřčlenná domácnost ročně spotřebuje 35 GJ tepla.

 

Právě se děje

Další zprávy