Začala největší výstava diamantů v ČR. Je pro investory

Ekonomika Ekonomika
11. 11. 2011 13:44
Diamanty za půl miliardy Kč budou vystaveny ještě v Karlových Varech
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha -  Zhruba půl miliardy korun mají dohromady hodnotu více než tři stovky diamantů, které jsou od dnešního dne až do 22. listopadu vystaveny v Praze v Široké ulici na Starém městě.

Diamanty mají různou velikost od od jednoho až po 22 karátů . Putovní výstava s exkluzivními exponáty zapůjčenými z prestižní burzy diamantů v Antverpách do Prahy přicestovala z Bratislavy. Poté expozici uvidí i v Karlových Varech, z Česka bude převezena do Varšavy.

V pracovní dny je výstava přístupná od 10:30 do 19:00; o víkendech od 14:00 do 18:00.

"Diamant je nejen krásným produktem přírody, ale také alternativním investičním nástrojem," řekl Luboš Říha z Diamonds International Corporation, která akci pořádá. "Naším cílem je přiblížit lidem diamant jako vhodnou komoditu pro investice a ukázat široké veřejnosti krásu a nadčasovost diamantových šperků," konstatoval.

Hříčkou přírody je sněhově bílý diamant

Mezi nejzajímavější unikáty na výstavě podle něj patří například 22karátový černý diamant. "Předvedeme i totální hříčku přírody, 15karátový sněhově bílý diamant. To je věc, kterou si dovolím konstatovat, že nikdo zde v České republice dosud neviděl," uvedl. Vzácné jsou podle něj i vystavené modré a růžové diamanty. "Jejich hodnota permanentně roste, mnohdy až v desítkách procent ročně," prohlásil.

Nejlevnější diamanty vhodné jako investice jdou podle Říhy koupit už za 150.000 až 200.000 korun; roční zhodnocení u nich činí šest až sedm procent. U velkých kamenů však investice může vlastníkovi přinést dokonce zhodnocení přes deset procent ročně.

Výstavu provázejí mimořádně přísná bezpečnostní opatření; všechny exponáty jsou pojištěny u domácích či zahraničních pojišťoven. "Ochrana je výjimečná po všech stránkách ve dne i v noci," konstatoval Říha.

 

Právě se děje

Další zprávy