Třetina českých rodin zápasí s finančními problémy

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
9. 11. 2011 16:23
Snižuje se počet rodin, které se cítí finančně zajištěné
Foto: Reuters

Praha - Každá třetí rodina v Česku se potýká s finančními problémy.

To je sice zhruba stejný stav, jako byl před rokem, ale proti loňsku se mírně snížil počet domácností, které se cítí alespoň "poměrně dobře finančně zajištěné". Takových je u nás v současnosti 46 procent, což ve srovnání s rokem 2010 představuje pětiprocentní pokles.

Vyplývá to z nejnovějšího reprezentativního průzkumu agentury STEM.

Pro řadu rodin jsou poměrně zásadním příspěvkem do rodinného rozpočtu také vedlejší příjmy.

Lépe vzdělaní se cítí líp zabezpečeni

Minimálně 55 procent dotázaných totiž připustilo, že je pro svůj rodinný rozpočet potřebuje. Finanční situaci vlastní rodiny zpravidla podle výzkumníků lépe hodnotí lidé s vyšším vzděláním a především pak vysokoškoláci. Pozitivnější hodnocení vyjadřují dále i podnikatelé, drobní živnostníci (OSVČ) a studenti.

V odpovědi na otázku, zda je jejich domácnost poměrně dobře finančně zajištěná, se lidé liší zejména podle částky, jak oceňují svůj majetek.

"Vyšší hodnota majetku znamená také zvyšující se míru spokojenosti s finančním zajištěním domácnosti," uvádí výzkumná zpráva s upřesněním, že ale i mezi lidmi, kteří oceňují svůj majetek částkou pod 300 tisíc korun, je čtvrtina těch, kteří považují svou domácnost za dobře finančně zajištěnou.

Dvě pětiny českých rodin pak celkově nemají vůbec žádné vážnější problémy a jsou slušně finančně zajištěné.

 

Právě se děje

Další zprávy