Za 5 let bude hůř. Myslí si o situaci v Česku většina

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 11. 2011 14:57
Podíl pesimistů se v posledních letech v tuzemské populaci zvyšuje
Většina lidí očekává, že si v příštích pěti letech pohorší
Většina lidí očekává, že si v příštích pěti letech pohorší | Foto: Veronika Skálová

Praha - Pesimismus Čechů se projevil v plné nahotě v posledním výzkumu agentury STEM. Ta zkoumala očekávání lidí v ČR ohledně vývoje hospodářské situace v zemi.

Z výsledků vyplynulo, že téměř tři pětiny lidí si myslí, že za pět let bude hospodářská situace v Česku horší než dnes. Přesně jich je 58 procent.

Očekávání lidí jsou podle agentury nejpesimističtější za posledních 18 let. Zlepšení hospodářské situace předpokládá jen asi každý sedmý. Téměř polovina lidí má navíc za to, že se v příštích pěti letech jejich životní úroveň zhorší.

Počet optimistů stále klesá

Zlepšení hospodářství předpokládá 14 procent dotázaných, od minulého průzkumu jejich podíl klesl o osm procentních bodů. Podle 28 procent bude situace stejná jako dnes.

Největší část lidí (44 procent) si myslí, že životní úroveň jejich domácnosti se v průběhu příštích pěti let zhorší, 41 procent neočekává žádnou změnu a jen 15 procent věří ve zlepšení.

Pesimistická očekávání častěji vyjadřovali příznivci levicových stran a lidé, kteří svou životní úroveň hodnotí jako špatnou. Podíl pesimistů je vyšší také mezi starší generací.

Průzkumu, který se uskutečnil od 7. do 15 října, se zúčastnilo 1277 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy