Za prohlížení zpráv o hokeji teď hrozí lidem soud

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 11. 2011 14:33
Místo vyhraných skvělých cen dostávají nyní registrovaní uživatelé webu výhrůžné e-maily
Foto: Thinkstock

Praha - Sdružení Spotřebitel.net varuje zákazníky před podvodným jednáním a vydíráním. Tomu mohou být vystaveni, pokud se zaregistrovali na stránce www.sampionat.sk, která měla obsahovat informace o hokejových zápasech a nabízet výherní soutěž o "super ceny".

Web se podle Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) tvářil jako seriózní zpravodajství, které nabídne originální obsah. Toho autoři dosáhli například neoprávněným použitím loga letošního Mistrovství světa v ledním hokeji.

Pokuty zvýšily dluh až na šestinásobek

Používání uvedeného webu bylo ovšem zpoplatněné částkou 49,95 euro (1248,5 Kč), což se ovšem zákazník dozvěděl pouze tehdy, pokud si pozorně přečetl všeobecné smluvní podmínky, s nimiž při registraci vyslovil souhlas.

Pokud nezaplatil, začala mu společnost Online Investment Group, která server provozuje, posílat upomínky. "Ty se neustále zvyšovaly, rostly až ke tři sta eurům," uvádí právník Miroslav Huml.

Spotřebitelé se podle něj následně rozdělili na dvě skupiny. Jedni se lekli a sumu zaplatili, druzí tuto výzvu ignorovali.

Těm nyní společnost BIB Services posílá e-maily, které obsahují  "oznámenie o začatí súdného konania".  Zda brát výhružku soudem vážně, si Huml zatím není jistý.

Za podezřelé považuje, že věřitel nyní opět vymáhá pouze původních 50 euro, ačkoliv dříve klientům navýšil dluh o pokuty. Kromě toho podle něj neodpovídají náklady na soudní poplatky, které autor e-mailu pravděpodobně opsal podle slovenských předpisů. Na druhou stranu souhlasí uvedené soudy.

Na obranu spotřebitelů Huml uvádí především argument, že podle zákona o cenách musí být cena jasně a srozumitelně uvedená.
SOS již dříve tento postup označilo za nekalé obchodní praktiky, jelikož registrace byla uzpůsobená tak, aby zákazník nepoznal, že se jedná o smlouvu.

Soudní rozkaz nepřehlížejte

V případě, že se věřitel skutečně obrátí na soud, poškozeným lidem pravděpodobně dojde soudní obsílka. Ta bude obsahovat platební rozkaz, varují zástupci Spotřebitel net.

Upozorňují, že proti platebnímu rozkazu je třeba do patnácti dnů podat odpor. V opačném případě má soud za to, že spotřebitel s námitkami protistrany souhlasí. Pokud odpor podá, platební rozkaz se zruší a začne klasické soudní jednání.

Jak Huml zdůrazňuje, zatímco v případě e-mailových výhružek se doporučuje nereagovat, soudní obsílky by spotřebitelé rozhodně přehlížet neměli.

O problémech s Online Investment Group již druhým rokem informuje také SOS. Z jeho zpráv vyplývá, že aktuální praktiky neuplatňuje firma poprvé.

Stejně tak nebyl www.sampionat.net jedinou podvodnou stránkou. Podobně dopadli klienti, kteří se registrovali například na www.ms-hokej-2011.sk nebo www.hokej-2011.sk.

 

Právě se děje

Další zprávy