Země G20 řekly Evropě, že si musí krizi zvládnout sama

ČTK ČTK
15. 10. 2011 19:00
Na setkání ministrů financí zemí G20 neprošel návrh zdvojnásobit jmění MMF
Zástupci G20 se nedohodli na zdvojnásobení jmění Mezinárodního měnového fondu.
Zástupci G20 se nedohodli na zdvojnásobení jmění Mezinárodního měnového fondu. | Foto: Reuters

Paříž - Skupina nejbohatších zemí světa G 20 odmítla návrh, díky němž by Mezinárodní měnový fond mohl účinně pomoci zadluženému Řecku.

Na schůzce ministrů financí zemí G20 neprošel zejména díky odporu USA a Kanady plán zdvojnásobit jmění MMF, s nímž přišla skupina rozvojových zemí. Fond tak nedostane finanční injekci ve výši 360 miliard dolarů, což by představovalo způsob, jak pomoci ekonomikám, jež se potácejí v krizi. 

Vyřešení krize v eurozóně tak zůstane na bedrech Evropské unie.

Prostředky MMF dosud kryly asi z jedné třetiny záchranné programy pro Řecko, Irsko a Portugalsko. Ministři financí se shodli na tom, že k většímu zapojení MMF dojde až poté, co eurozóna vypracuje radikálnější obranné akce na svém bruselském summitu 23. října.

"Podíváme-li se do světa, má MMF značné, nevyužité a dostupné prostředky. Také Evropa má samozřejmě k dispozici prostředky nutné k vyřešení finančních potíží. Problémy, kterým v Evropě čelí, se řeší velice obtížně, ale je v zcela v jejich silách to zvládnout," uvedl americký ministr financí Timothy Geithner.

Ze společného prohlášení představitelů G20 vyplývá z nich, že G20 bude opětovně naléhat na Evropu, aby se krizi postavila čelem a urychleně přijala nutná opatření.

Nejde přitom pouze o podporu jednotlivých ekonomik, ale i o opatření, která pomohou bankám, jež drží dluhopisy problematických zemí. Krize v Evropě totiž může ohrozit hospodářský růst ve zbytku světa a uvrhnout globální ekonomiku zpět do recese.

Schůzka ministrů G20 je přípravou na summit, který se bude konat začátkem listopadu v Cannes. Do té doby by podle šéfů rozvinutých ekonomik měla mít Evropa po svém nadcházejícím summitu jasno v tom, jak přesně bude v řešení dluhové krize postupovat.

 

Právě se děje

Další zprávy