Průmysl zpomaluje růst a nové zakázky nepřibývají

Radek Pecák Radek Pecák
7. 10. 2011 9:22
Zakázky klesají dokonce i automobilovém průmyslu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Praha - Jen o 3,5 procenta (po očištění od vlivu počtu pracovních dní) vzrostla průmyslová výroba za srpen v Česku. Jde o meziroční nárůst. V meziměsíčním srovnání naopak poklesla o šest desetin procentního bodu. Informoval o tom Český statistický úřad.

Ještě varovnější je pokles hodnoty nových zakázek o 3, 4 procenta.

"Meziměsíční pokles o 0,6 % pak ukazuje na rychlejší zpomalení průmyslu, než se čekalo. Zatímco nárůsty v sousedním Polsku či Maďarsku ještě ukazovaly naději na slušný výkon českého průmyslu v srpnu, vývoj zakázek již poskytoval důvod k obavám. Meziroční pokles hodnoty nových zakázek o 3,4 % pak tento zhoršující se trend jen potvrzuje," reagoval na výsledky analytik Raiffesinbank Michal Brožka..

Příští rok se čeká růst pod dvě procenta

Podle něho lze v údajích za rok 2011 čekat růst průmyslové výroby kolem relativně slušných 7,5 %, ovšem v příštím roce nastane výrazné zpomalení na 1,8 %.

Zakázky klesají i automobilovému průmyslu (o 6,2 procenta), který jinak v srpnu nadále přispíval k růstu průmyslové produkce ( růst o 7,2 %). Ještě větší růst tentokrát zaznamenala výroba strojů a zařízení (růst o 12,7 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 6,5 %).

Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (pokles o 8,3 %), výroba potravinářských výrobků (pokles o 2,5 %) a výroba farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (pokles o 9,0 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 6,0 %

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v srpnu 2011 meziročně zvýšil o 3,0 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v srpnu 2011 meziročně vzrostla o 4,8 % a činila 25 036 Kč.  

 

Právě se děje

Další zprávy