Průměrný majetek Čecha je 320 000 Kč, zjistila Allianz

Radek Pecák Radek Pecák
19. 9. 2011 12:30
Už 300 milionů lidí z rozvíjejcích se zemí spadá do skupiny bohatá střední třída
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Dvakrát větší majetek než před deseti lety má nyní průměrný Čech. Pojišťovna Allianz vypočítala, že finanční majetek v přepočtu na jednu osobu dosahuje  částky 13 067 Eur (cca 320 000 Kč).

Díky tomu patří Česko v tomto ohledu spolu se Slovinskem a Estonskem ke třem nejbohatším zemím východní Evropy.  V celkovém žebříčku však patří jen k průměru. Navíc majetek lidí v regionu roste podstatně výraznějším tempem  (+16,3 procent) než v Česku, kde je roční růst pouze 7,4 procenta.

Celosvětový hrubý finanční majetek podle průzkumu v roce 2010 vzrostl o 6,2 procenta na 95 300 bilionů eur a překonal rekord z konce roku 2007. V čele žebříčku nejbohatších zemí zůstává stejně jako vloni Švýcarsko, které těží ze své silné měny. Za ním jsou USA, Japonsko, Dánsko a Nizozemsko.

Lidé se stahují z rizikovějších investic

I když se tempo růstu majetku v globálu v průběhu krize značně zpomalilo, na české domácnosti neměla finanční krize podle studie Allianz příliš velký dopad. Tento vývoj se však od celosvětových trendů liší. Všude ve světě, obzvláště pak v bohatších zemích, je totiž zřetelný trend směřující k bezpečným aktivům.

V celosvětovém investičním mixu ztratily od roku 2000 cenné papíry pět procent, zatímco bankovní vklady narostly o čtyři procenta. V ČR je nicméně podíl bankovních vkladů tradičně vysoký a na konci roku 2010 činil zhruba 60 procent.

"I když postoj investorů, kteří tvrdí 'počkáme a uvidíme' lze chápat, v prostředí, které je poznamenáno nejistotou na trzích, by toto chování mohlo ohrozit dlouhodobé hromadění majetku. S ohledem na vážné dopady demografických změn si střadatelé jednoduše nemohou dovolit hledat záchranu v investicích s nízkým rizikem a nízkým výnosem," uvedl hlavní ekonom Allianz Michael Heise.

V Česku je zadluženost domácností kolem 35 procent

Za poslední tři roky zpomalil nejen růst majetku, ale také růst dluhů domácností. Následkem toho se zadluženost (dluhy domácností vyjádřené jako procento HDP) v Česku víceméně stabilizovala okolo 35 procent. Celosvětová zadluženost klesla od sklonku roku 2007, kdy byla nejvyšší, o 3,5 procentního bodu na 67 procent.

Studie Allianz o světovém bohatství také ukázala, že rozdíly mezi průměrným majetkem na osobu stále zůstávají ohromné. Za poslední desetiletí se navíc tento rozdíl zvýšil na téměř 90.000 eur. Stále více domácností z chudších zemí však dosáhlo na úroveň světové bohaté střední třídy, která je podle této zprávy definována jako domácnost s majetkem mezi 6000 až 36 000 eury na osobu (150 000 až 900 000 Kč)

Dnes je více než 300 milionů lidí z rozvíjejících se zemí členy světové bohaté střední třídy. Skutečnost, že více než polovina střední třídy na světě už nepochází ze 'starých' průmyslových zemí, bude mít podle Heiseho významné důsledky pro světové finanční trhy. Studie Allianz rovněž informuje o tom, že se stále více po celém světě rozprostírá i bohatá vyšší třída. V rozvíjejících se zemích už nyní žije zhruba deset procent těchto domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy