Polovina nebankovních úvěrů není sjednaná podle zákona

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 8. 2011 14:20
Více než polovina nebankovních subjektů porušuje při poskytování spotřebitelských úvěrů zákon

Praha - Více než polovina věřitelů a zprostředkovatelů nedodržuje při sjednávání spotřebitelských úvěrů zákon. Usnadňují jim to však klienti, kteří nevýhodné nabídky důvěřivě přijímají. Vyplývá to z šetření České obchodní inspekce (ČOI).

V průběhu své kontroly zástupci ČOI zjistili, že 69 ze 131 nebankovních subjektů porušilo v prvním pololetí tohoto roku své povinnosti vůči spotřebitelům.

Během inspekce se kontroloři zaměřovali na dodržování nového zákona č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru a změně některých zákonů. Legislativa, která platí od 1. ledna 2011, upravuje a zpřísňuje povinnosti věřitelů i zprostředkovatelů.

Chyběly povinné informace

Nejčastějším prohřeškem bylo, že osoby, které úvěr nabízely nebo zprostředkovávaly pomocí reklamy, neuvedly jasný a výstižný příklad informací, které v textu zmiňují. Tento paragraf porušilo celkem 23 z 65 zprostředkovatelů a dva věřitelé.

Kromě toho reklama ve 29 případech postrádala údaj o rozsahu oprávnění zprostředkovatele - zejména pro kolik věřitelů pracuje nebo zda tuto činnost nevykonává pro žádného věřitele.

V několika případech smlouvy také neobsahovaly požadované záležitosti, případně nebyly spotřebitelům dodané. U dvou věřitelů navíc zákazník před uzavřením kontraktu neobdržel zákonem požadované informace v písemné nebo jiné zachovatelné formě.

"Stále častěji se vyskytují případy, kdy spotřebitelé v tíživé finanční situaci uzavírají nevýhodné smlouvy o zprostředkování za účelem sjednání a uzavření smlouvy úvěrové," uvádí ČOI na svých internetových stránkách.

Zprostředkovatelé porušili zákon častěji

Nejvyšší míru porušování zákona zjistili inspektoři v Plzeňském a Karlovarském kraji - zde došlo k porušení během obou šetření, dále v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde nebylo v pořádku téměř 76 procent všech kontraktů.

Z podrobnější analýzy vyplývá, že porušení u zprostředkovatelů byla mnohem častější než u věřitelů.

"Porušení u zprostředkovatelů bylo zjištěno u 45 z 65 kontrolovaných případů a u poskytovatelů spotřebitelských úvěrů u 10 z 37 kontrolovaných subjektů," stojí v tiskové zprávě ČOI.

Na základě provedených kontrol udělila ČOI zatím 56 pokut v celkové výši 629 tisíc korun. O dalších sankcích se podle zástupců inspekce rozhodne v probíhajících správních řízeních.

 

Právě se děje

Další zprávy