Počítačový software zavinil zpomalení výroby octavií

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
18. 8. 2011 10:31
Potíže se objevily také v lisovně a v lakovně
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav - Nesprávně fungující software, který byl instalován během celozávodní dovolené na linku, kde Škoda v továrně v Mladé Boleslavi vyrábí model octavia, způsobil, že oproti plánu se vyrobilo o 1200 vozů méně. Octavie je přitom nejprodávanějším modelem značky.

Informaci přinesel týdeník Škodovácký odborář.

Mluvčí firmy Rudolf Dreithaler agentuře ČTK řekl, že šlo o krátkodobý výpadek, který se na dodávkách aut zákazníkům neprojeví. Továrna podle něho ztrátu dohnala směnou navíc a zvýšením výroby ve Vrchlabí.

Týdeník napsal, že stroje přestaly fungovat správně poté, co byla na montážní lince v hale M13 nainstalována nová technologie. Ta souvisí s prodloužením montážní linky, kterou Škodovka připravuje kvůli své růstové strategii a zvyšování kapacity.

Změny jsou kvůli přípravě výroby nového modelu 

V hale by se brzy mělo vyrábět vedle octavie další, zcela nové auto.

"Zařízení nefungovalo ve správném režimu, kdy přímým důsledkem byl propad výroby," uvedl v týdeníku místopředseda podnikové rady odborů Vladimír Kment.

Podle týdeníku nebyl náběh výroby po dovolené klidný ani řadě dalších míst automobilky. Například při plánované údržbě lisu nástřihové linky v lisovně poškodil technik vyslaný výrobcem zařízení jeden z lisů tak, že jej zcela vyřadil z provozu.

První dny po zahájení výroby proto automobilka využila zásoby již dříve vylisovaných dílů. Potíže firma zaznamenala také v lakovně při automatizace třetí linky.

Automobilka loni v celém světě prodala 762 600 aut. Také letos Škoda Auto letos počítá s rekordním prodejem vozů, od ledna do konce července dodala zákazníkům 523 .200 aut, meziročně o 19,7 procenta více.

 

Právě se děje

Další zprávy