Vítek nabídl akcionářům Sazky miliardu. Za 100% akcií

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 2. 2011 19:25
Sportovním svazům slíbil také nadále přispívat na jejich sportovní činnost
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Miliardář Radovan Vítek učinil novou - a prý poslední - nabídku akcionářům společnosti Sazka.

Mluvčí Vítkovy společnosti CPI Group Michaela Winklerová oznámila agentuře ČTK, že za 100 procent akcií Vítek nabízí jednu miliardu korun. Všem také slíbil také nadále přispívat na jejich činnost.

Největším akcionářem Sazky jsou  sportovní svazy sdružené v ČSTV (téměř 68 procent akcií), po nich Česká obec sokolská (přes 13 procent) a dále další sportovní asociace včetně Českého olomypijského výboru (ten má asi 2 procenta akcií).

Nabídku však miliardář podmínil tím, že s ní musí souhlasit všichni akcionáři. Částka za balík jednotlivým svazům se bude odvíjet od jejich vlastnického podílu v Sazce.

Mluvčí uvedla, že je to poslední návrh, který Vítek akcionářům předkládá. 

Vyjednavačem Lébr

Nabídku chce Vítek předložit prostřednictvím svého vyjednavače se sportovními svazy Josefa Lébra. "Hodnota Sazky se odvíjí od její činnosti. Společnost však nezadržitelně spěje do insolvence. Dávám přednost reorganizaci společnosti, která může probíhat jak pod taktovkou věřitelů, tak s podporou dlužníka," uvedl v tiskové zprávě Vítek.

Nabízená částka představuje podle něj patrně jediné peníze, které v souvislosti se Sazkou ještě uvidí. "Vzhledem k výši mé pohledávky a míře angažovanosti jsem přesvědčen, že v tuto chvíli neexistuje nikdo jiný, kdo by dokázal situaci lépe řešit. Nabídka odkupu akcií je v tomto okamžiku logickým krokem," dodal Vítek.

Součástí návrhu je také to, že Vítek garantuje peníze určené na sportovních aktivity akcionářů. Nabídka opírá o připravovaný herní zákon a z něj vyplývající povinnost odvádět určité procento ze zisku na veřejně prospěšné účely, uvedl vyjednavač Lébr.

Rezervovaný sokol

Sazka je od 17. ledna právě na Vítkův návrh v insolvenčním řízení. Vítek vlastní její pohledávky za 1,5 miliardy korun.

Sazka čelí kvůli potížím se splácením vysočanské O2 arény insolvenčnímu řízení a většina podílníků si na rozdíl od největšího akcionáře (ČSTV - drží dvě třetiny akcií) přeje, aby firma posuzovala všechny nabídky na finanční záchranu firmy.

Hušák a jeho vedení Sazky ve shodě s největším akcionářem (ČSTV) zatím vybrali k záchraně firmy investiční společnost Pentu a eInvest Martina Ulčáka. S nimi se Sazka dohodla, že nebudou požadovat majetkový vstup do Sazky, pouze podíl na zisku v příštích 15 letech.

Druhý největší akcionář Sazky, Česká obec sokolská, už odvolal své zástupce z představenstva a dozorčí rady loterijní firmy. Vzápětí se sokolové přidali k dalším menšinovým akcionářům Sazky, kteří už svolali valnou hromadu firmy, na které chtějí změnit stanovy a svrhnout generálního ředitele Aleše Hušáka.

Starosta obce sokolské Oldřich Lomecký v první reakci řekl ČTK, že podle jeho názoru se Vítkův návrh nedá brát moc vážně. "Sejdeme se hned v pondělí s dalšími menšinovými akcionáři Sazky," řekl Lomecký. 

Místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval pak nabídku komentoval slovy: "V případě, že se ukáže, že nabídka Penty není realizovatelná, což předpokládám, že není, tak je potřeba ji projednat, a to velmi rychle." 

 

Právě se děje

Další zprávy